Georgia investighează un presupus complot pentru uciderea fondatorului partidului de guvernământ, oligarhul prorus Bidzina Ivanişvili

Publicat:

Georgia investighează un presupus complot pentru uciderea fondatorului partidului de guvernământ, oligarhul prorus Bidzina Ivanişvili

Serviciul securităţii de stat din Georgia a declarat miercuri că investighează un complot de asasinare a fostului prim-ministru Bidzina Ivanişvili, preşedintele onorific al partidului de guvernământ Visul Georgian, un oligarh care a făcut avere în Rusia şi care s-a întors în politica de la Tbilisi odată cu apropierea, în toamnă, a unui scrutin legislativ crucial.

Serviciul de Securitate de Stat a declarat într-o postare pe Facebook că investighează ceea ce spune că ar fi activităţi criminale menite să “răstoarne prin violenţă” guvernul şi să creeze tulburări, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Complotul includea un plan de asasinare a lui Ivanişvili, cel mai bogat om din ţară, care a fondat partidul de guvernământ Visul Georgian şi a fost prim-ministru din octombrie 2012 până în noiembrie 2013. Miliardarul în vârstă de 68 de ani, care a făcut avere în Rusia în anii 1990, a revenit pe scena publică în această primăvară ca susţinător puternic al unui proiect de lege referitor la “agenţii străini”. Proiectul de lege, care impune organizaţiilor ce primesc peste 20% din finanţarea lor din străinătate să se înregistreze ca “agenţi de influenţă străină”, a provocat proteste în masă în capitala Tbilisi şi a aruncat ţara din Caucazul de Sud în haos politic, pentru că populaţia, cu sentimente anti-Rusia, l-a asemănat cu o lege folosită de Kremlin pentru a reprima libertăţile şi disidenţa.

Serviciul de securitate nu a numit niciun suspect, dar site-ul independent de ştiri din Caucaz OC-Media a declarat că cel puţin şase persoane au fost aduse la interogatoriu. Majoritatea ar fi luptat împotriva Rusiei în Ucraina.

Serviciul georgian de securitate de stat, care nu a menţionat Ucraina în postarea sa, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail de Reuters.

Potrivit agenţiei ruse TASS, premierul georgian, Irakli Kobahidze, a declarat că tentativa de asasinare a lui Bidzina Ivanişvili a fost pregătită de aceleaşi forţe care au încercat să îl asasineze pe prim-ministrul slovac Robert Fico şi pe fostul preşedinte american Donald Trump.

“Două atacuri teroriste au fost efectuate în ultima perioadă – unul în Slovacia, al doilea în SUA. Este o semnătură comună, care caracterizează aceleaşi forţe politice globale”, a declarat Kobahidze într-un briefing de presă. El a adăugat că pregătirea unui atac terorist în Georgia este un motiv de îngrijorare, iar faptul că serviciul special georgian investighează pregătirea asasinării lui Ivanişvili arată că există pericole şi în Georgia.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Tinatin Bokuceava, liderul partidului de opoziţie Mişcarea Naţională Unită, a declarat că relatările despre un plan de lovitură de stat sunt o “iluzie absurdă şi o teorie constantă a conspiraţiei” prezentată de Ivanişvili înainte de alegerile parlamentare prevăzute pentru octombrie. Aceste afirmaţii sunt dovezi ale “propagandei de tip rusesc, ceea ce partenerii noştri occidentali numesc război hibrid”, menite să inducă publicul în eroare şi să menţină Visul Georgian la putere. a spus Bokuceava.

Autorităţile georgiene au acuzat în repetate rânduri georgieni stabiliţi în Ucraina care luptă împotriva Rusiei că pregătesc o lovitură de stat în Georgia. Tbilisi spune că se opune războiului Rusiei, dar nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Moscovei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jucătoarea de tenis Coco Gauff a fost desemnată portdrapelul feminin al echipei SUA pentru Jocurile de la Paris

Jucătoarea de tenis Coco Gauff a fost desemnată portdrapelul feminin al echipei SUA pentru Jocurile de la Paris Jucătoarea de tenis Coco Gauff, campioana de...

Céline Dion ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Céline Dion ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris Céline Dion se află la Paris, cu trei zile înainte...

Cursul valutar oficial al BNM pentru 25 iulie 2024

Cursul valutar oficial al BNM pentru 25 iulie 2024 Ratele oficiale de schimb valutar pentru ziua de 25 iulie 2024, comunicate de către Banca Națională a Moldovei: Valuta Cod Abr Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7599 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5856 Coroana...

Natalia Munteanu, căpitanul echipei naționale de fotbal feminin, s-a transferat la clubul de fotbal Fenerbahce

Natalia Munteanu, căpitanul echipei naționale de fotbal feminin, s-a transferat la clubul de fotbal Fenerbahce Natalia Munteanu, portarul echipei naționale de fotbal feminin a Republicii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.