X

Georgianca Nino Salukvadze, prima femeie care a participat la zece ediţii ale la Jocurile Olimpice

Georgianca Nino Salukvadze, prima femeie care a participat la zece ediţii ale la Jocurile Olimpice

Georgianca Nino Salukvadze, specialistă în tir sportiv, devenit sâmbătă prima femeie care a participat la zece ediţii ale Jocurilor Olimpice, egalând totodată recordul absolut al călăreţului canadian Ian Miller, informează EFE.

Salukvadze, în vârstă de 55 de ani, a concurat la Paris 2024 în proba de pistol cu aer comprimat 10 m şi, chiar dacă nu s-a calificat în finală, a stabilit un nou record de participări pentru o femeie, devenind totodată primul sportiv, indiferent de gen, care concurează la zece Olimpiade consecutive, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Ea şi-a făcut debutul la Jocurile Olimpice în anul 1988, la Seul, unde a cucerit, la doar 19 ani, medalia de aur la pistol 25 m şi argintul la pistol 10 m, probă în care a obţinut şi un bronz în 2008, la Beijing. Primele două medalii le-a cucerit sub culorile Uniunii Sovietice, iar ultima pentru Georgia.

Nino Salukvadze s-a gândit să se retragă după JO de la Tokyo din 2021, însă tatăl ei, care i-a fost şi antrenor şi care a murit la scurt timp după aceea, a sfătuit-o să continue încă un ciclu olimpic, iar georgianca a făcut acest lucru ca un omagiu adus părintelui ei.

Cavalerul canadian Ian Millar, astăzi în vârstă de 77 de ani, a participat la zece ediţii ale Jocurilor Olimpice, între 1972 şi 2012, cu excepţia ediţiei din 1980, care a avut loc la Moscova şi a fost boicotată de statele occidentale. El s-a retras din concursurile de echitaţie în 2019.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Tags: Ian MillerNino Salukvadzeparis
Sport