GERB retrage din parlament un tratat european pentru combaterea violenţei împotriva femeilor

Publicat:

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că partidul de guvernământ GERB retrage de la ratificarea în parlament un tratat european pentru combaterea violenţei împotriva femeilor, din cauza opoziţiei puternice exprimate de grupuri religioase şi politice, potrivit Reuters, transmite agerpres.

Guvernul de centru-dreapta, condus de Borisov, a înaintat luna trecută în parlament pentru ratificare această convenţie a Consiliului Europei, însă decizia a divizat opinia publică din această ţară, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE.


Citeşte şi: 17 morţi în atacul din Florida. Cine este autorul masacrului – FOTO/VIDEO

Disputa umbreşte eforturile lui Borisov de a prezenta Bulgaria, care a aderat la UE, împreună cu România, în 2007, drept o ţară progresivă şi lipsită de prejudecăţi, în special în contextul preşedinţiei UE, comentează Reuters.

Neînţelegerile pe acest subiect evidenţiază de asemenea rezistenţa în rândul ţărilor mai conservatoare social din fostul bloc comunist la valorile liberale din statele bogate din vestul Europei, adaugă agenţia de presă citată.

Într-o declaraţie pentru postul bulgar de televiziune bTV, Borisov a spus că GERB nu va înainta cu ratificarea acestui tratat, cunoscut sub denumirea de Convenţia de la Istanbul, din cauza lipsei de sprijin din partea unor partide politice, printre care şi formaţiunea naţionalistă Patrioţii Uniţi, care face parte din coaliţie de guvernare.

În urmă cu câteva zile, Volen Siderov, unul dintre co-liderii Patrioţilor Uniţi, a spus că dacă GERB va încerca să obţină aprobarea tratatului în parlament, atunci acest lucru ar putea duce la căderea guvernului şi la organizarea de alegeri anticipate.

“Vom adopta Convenţia de la Istanbul numai dacă va exista un consens în societatea bulgară”, a declarat Borisov într-un interviu acordat miercuri seară, la trei săptămâni după ce partidul său a decis să amâne votul pentru a lăsa mai mult timp pentru dezbateri.

Criticii tratatului, printre care se numără şi extrem de influenta Biserică Ortodoxă Bulgară, spun că acesta i-ar putea încuraja pe tineri să se identifice ca transsexuali sau ca persoane de ‘al treilea sex’ şi ar putea duce la căsătorii între persoane de acelaşi sex.

Citeşte şi: Ungaria va fi alături de maghiarii din Transcarpatia (Szijjarto)

Şi preşedintele bulgar Rumen Radev s-a exprimat împotriva ratificării, spunând că exprimările vagi din text permit interpretări multiple, ceea ce ar putea avea consecinţe nefaste asupra Bulgariei. El a mai spus că tratatul nu previne în sine violenţa, adăugând că această problemă există în continuare şi în ţările care l-au ratificat.

Socialiştii, principalul partid de opoziţie, au cerut chiar organizarea unui referendum în legătură cu această chestiune.

Guvernul bulgar a semnat în 2016 documentul, care are 81 de articole, iar ratificarea parlamentară este următorul pas. În total, peste 40 de ţări au ratificat tratatul, printre care şi România.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.