X

Germania: AfD, amendat de Bundestag pentru că a acceptat donaţii financiare ilegale

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a fost amendat de Bundestag cu peste 400.000 euro pentru că a acceptat donaţii financiare ilegale, a comunicat marţi camera inferioară a legislativului federal, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Conform legii în vigoare, cuantumul amenzilor este triplu faţă de donaţiile acceptate, a precizat o purtătoare de cuvânt.

Citește și : Zelenski, dat învingător în faţa lui Poroşenko în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale în Ucraina(sondaj)

Serviciile administrative ale Bundestagului au imputat AfD, intrat pentru prima dată în parlamentul federal în 2017, că a acceptat donaţii de la persoane fără a le identifica.

Una din donaţii corespunde unei campanii realizate în 2016 de agenţia elveţiană Goal AG. Beneficiarul, Joerg Meuthen, co-lider al partidului şi cap de listă în alegerile europarlamentare, a declarat iniţial că această campanie a fost gratuită, după care a recunoscut că ea a costat 90.000 euro. Doar pentru această campanie amenda se ridică la 269.400 euro.

Conform publicaţiei Der Spiegel, Bundestagul consideră că AfD a încercat să ascundă identitatea donatorilor, prezentându-i numele unor interpuşi.

Cealaltă amendă, de 133.500 euro, se referă la o campanie de afişaj în favoarea unui alt membru al AfD, Guido Reil, pentru suma de 44.500 euro.

Confruntată cu mai multe cazuri de acest fel în ultimele luni, AfD ar fi constituit o rezervă de un milion de euro pentru plata amenzilor, mai relevă Der Spiegel, aflat la origine mai multor dezvăluiri despre acest partid.

Citește și : Tripoli susţine că ‘nu există niciun acord pentru a menţine migranţii în Libia’

Aceste cazuri creează tensiuni în interiorul AfD, ai cărui membri cer ca liderii implicaţi să achite amenzile din bani proprii, nu ai partidului.

AfD, devenit în 2017 principalul partid de opoziţie în Bundestag, este creditat în prezent cu 12-14% din intenţiile de vot.

Tags: AfDBundestagdonatiieuroeuroparlamentaregermania
Categorii: Diaspora