Germania ameninţă cu extinderea sancţiunilor UE împotriva Belarus

Publicat:

Germania, care asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene (UE), a ameninţat luni cu extinderea sancţiunilor deja decise împotriva unor responsabili din Belarus după violenţele împotriva manifestanţilor care cer plecarea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, reales pentru al şaselea mandat în urma unui scrutin contestat în 9 august, potrivit AFP, scrie agerpres.

‘Luăm în calcul posibilitatea extinderii sancţiunilor şi la alţi responsabili’ din Belarus dacă situaţia din teren nu se ameliorează, a declarat presei Steffen Seifert, purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.


Citește și : Cutremur cu magnitudinea 5,1 în largul insulei greceşti Hydra

El a cerut autorităţilor de la Minsk să renunţe la utilizarea forţei împotriva manifestanţilor, eliberarea ‘imediată şi fără condiţii’ a celor care au fost încarceraţi şi iniţierea unui ‘dialog naţional între guvern, opoziţie şi societate pentru depăşirea acestei crize’.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) ‘ar putea juca un rol important’ în această privinţă, trimiţând o misiune de mediere pentru ‘verificarea rezultatelor scrutinului’, a spus el.

OSCE a indicat că nu a trimis observatori în Belarus pentru alegerile prezidenţiale din 9 august, din lipsa unei invitaţii în timp util din parte acestei ţări.

Manifestaţiile uriaşe, care au avut loc în weekend la Minsk, dar şi în multe alte oraşe din Belarus, sunt ‘impresionante’ şi ’emoţionante’, a declarat purtătorul de cuvântul al cancelarului german. Manifestanţii ‘trebuie să ştie că Europa este de partea lor’, a adăugat el.

Citește și : Lukaşenko se ‘ține tare’: Nu vor avea loc noi alegeri prezidenţiale în Belarus

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat luni că un nou summit extraordinar al celor 27 de lideri ai ţărilor membre UE va avea loc miercuri prin videoconferinţă pentru a discuta situaţia din Belarus. ‘Poporul din Belarus are dreptul să-şi decidă viitorul şi să-şi aleagă liber un conducător’, a declarat Charles Michel într-un mesaj postat pe Twitter, citat de dpa. ‘Violenţa împotriva protestatarilor este inacceptabilă şi nu poate fi permisă’, a subliniat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.