Germania anchetează posibile crime de război în Ucraina

Publicat:

Parchetul general german a lansat o anchetă asupra unor posibile crime de război comise de forţele ruse după invazia în Ucraina la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin, a indicat marţi o sursă judiciară, citată de AFP, potrivit agerpres.

Această sursă a confirmat agenţiei franceze de presă deschiderea respectivei anchete, care are scopul să “colecteze şi să securizeze toate probele” în vederea unor eventuale urmăriri penale, potrivit declaraţiilor făcute anterior presei de ministrul justiţiei german Marco Buschmann.


Citeşte şi: Zelenski retrage forţele de menţinere a păcii ucrainene din toată lumea – Black News

“Eventualele încălcări ale dreptului penal internaţional trebuie urmărite în mod consecvent”, a adăugat Buschmann într-un interviu acordat ziarului Passaeuer Neue Presse. El a precizat că miniştrii europeni ai justiţiei s-au pus de acord cu privire la proceduri pentru a documenta posibile crime de război comise în Ucraina.

Ancheta aşa-zisă “structurală” a parchetului federal german, responsabil de dosare sensibile, are scopul de a aduna documente şi mărturii despre abuzurile comise.

Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga s-a sesizat de asemenea în legătură cu suspiciuni similare şi anchetează de săptămâna trecută acuzaţii vizând crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie şi desfăşoară războiul pe întreg teritoriul acestei ţări, bombardând marile oraşe. Peste 2 milioane de persoane au părăsit deja ţara din calea violenţelor, potrivit ONU.

Numeroşi civili au fost ucişi şi unele mărturii relevă utilizarea bombelor cu submuniţie şi atacuri împotriva zonelor rezidenţiale şi a infrastructurilor civile.

Bombele cu submuniţie (BASM) sunt compuse dintr-un container, asemănător unui obuz, în care se află proiectile explozive, de talie mai redusă, aşa-zise “submuniţii”. Foarte imprecise, acestea fac multe victime printre civili.

Citeşte şi: Putin trimite recruţi sau rezervişti în Ucraina – Black News

Utilizarea lor este interzisă prin Convenţia de la Oslo din 2008, pe care însă Moscova nu a semnat-o.

Germania a jucat un rol important în ultimii ani în urmărirea crimelor de război şi a crimelor împotriva umanităţii comise în conflicte din străinătate, ca de pildă în Siria.

Ea aplică pentru aceasta principiul “competenţei universale” care permite judecarea în Germania a anumitor crime, indiferent de locul în care acestea au fost comise.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa Rușii au lansat noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa în noaptea de sâmbătă spre duminică....

VIDEO – Comandourile ucrainene au cucerit mai multe platforme de pe Marea Neagră ocupate de forțele rusești

VIDEO - Comandourile ucrainene au cucerit mai multe platforme de pe Marea Neagră ocupate de forțele rusești Trupe de comando ucrainene au luat cu asalt...

Rusia revendică capturarea unui nou sat lângă Pokrovsk

Rusia revendică capturarea unui nou sat lângă Pokrovsk Rusia a revendicat sâmbătă capturarea unui nou sat în apropiere de Pokrovsk, un oraş care serveşte drept...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.