X

Germania avertizează asupra pericolelor în cazul în care SUA rup acordul nuclear cu Iranul

Ministrul de externe german Sigmar Gabriel a avertizat luni că ameninţările preşedintelui american Donald Trump conform cărora SUA se vor retrage din acordul nuclear semnat de Iran şi marile puteri poate încuraja o confruntare militară, ceea ce ar duce şi la agravarea crizei nord-coreene, informează Reuters, potrivit agerpres.

”Ca toţi europenii, suntem foarte îngrijoraţi că o decizie a preşedintelui SUA ne-ar putea duce înapoi în faţa unei confruntări cu Iranul”, a declarat şeful diplomaţiei germane la sosirea la Luxemburg, unde participă la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.

Oficialul german a precizat că va analiza împreună cu omologii săi din UE modalităţile de a salva acordul internaţional privind programul nuclear iranian.

Citeşte şi: EXPLOZIE urmată de un incendiu puternic pe o platformă petrolieră din Louisiana. Cel puţin şase oameni sunt răniţi

Duminică, reprezentanţi ai administraţiei Trump au afirmat că pentru moment SUA sunt decise să rămână parte a acordului nuclear semnat de Iran şi marile puteri, în pofida criticilor exprimate de liderul de la Casa Albă şi a avertismentelor sale că Washingtonul s-ar putea retrage din această înţelegere.

La finalul lunii septembrie, preşedintele american a pus sub semnul întrebării acordul internaţional cu Teheranul asupra programului său nuclear şi a acuzat în acelaşi timp Iranul de colaborare cu Coreea de Nord. Acordul semnat în 2015 de Iran, pe de o parte, şi SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania, pe de altă parte, vizează respectarea caracterului strict civil şi paşnic al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.

După preluarea mandatului de preşedinte al SUA de către Donald Trump, Washingtonul şi-a intensificat criticile la adresa acordului, pe care actualul lider de la Casa Albă a promis să îl ‘rupă în bucăţi’.

Tags: acord nuclearCasa AlbaDonald TrumpgermaniaIranSigmar GabrielSUAwashington
Categorii: Diaspora