Germania cere ‘accelerarea normalizării’ între Serbia şi Kosovo

Publicat:

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel joi la “accelerarea procesului de normalizare între Serbia şi Kosovo”, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei ne forţează să fim împreună pentru a apăra libertatea şi securitatea în Europa. Este momentul să fie depăşite conflictele regionale care vă divizează”, a declarat el în deschiderea unui summit la Bruxelles consacrat Balcanilor de Vest.


Citeşte şi: Washingtonul speră că următorul guvern israelian va continua să respecte grupurile minoritare – Black News

Parisul şi Berlinul le-au prezentat recent Serbiei şi Kosovo un plan pentru a rezolva conflictul care persistă între cele două ţări.

Fostă provincie sârbă cu majoritate albaneză, Kosovo şi-a proclamat în 2008 independenţa, nerecunoscută de Belgrad.

“După ce ne-am prezentat propunerile, ne-am întors în regiune cu un optimism prudent”, a spus în urmă cu două zile o sursă guvernamentală germană în legătură cu acest plan.

“Mai avem de muncă. Propunerea le cere celor două părţi pragmatism şi o dorinţă de compromis”, a adăugat sursa, care a atenţionat de asemenea Serbia în legătură cu apropierea sa de Rusia, ce ar putea complica drumul spre UE.

Serbia este din 2012 candidată la aderarea la UE, iar Kosovo şi-a manifestat intenţia de a intra în UE, dar deocamdată nu este ţară candidată.

Citeşte şi: Se dau lupte grele la Bahmut şi Soledar, în regiunea Doneţk – Black News

Summitul de o zi organizat la Berlin urmăreşte întărirea cooperării UE cu cele şase ţări din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Kosovo şi Serbia).

În cadrul acestei întâlniri la care participă ţările din Balcanii de Vest, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cancelarul german Olaf Scholz urmează să semneze trei acorduri care vizează regiunea: este vorba de recunoaşterea reciprocă a actelor de identitate, a diplomelor universitare şi a atestatelor profesionale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.