X

Germania cere clarificări privind soarta opozantei belaruse Maria Kolesnikova, răpită de persoane necunoscute

Germania cere să fie informată unde se află opozanta belarusă Maria Kolesnikova, care potrivit anturajului său a fost “răpită” luni dimineaţă, a declarat ministrul german al afacerilor externe Heiko Maas, citat de AFP, potrivit agerpres.

“Suntem foarte preocupaţi de situaţia dnei Kolesnikova”, a subliniat într-un interviu pentru Bild Heiko Maas, în contextul în care Germania asigură preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE. “Cerem să ştim unde se află şi eliberarea tuturor deţinuţilor politici în Belarus”, a adăugat el.

Citește și : Navalnîi a ieşit din comă şi reacţionează la cuvinte

“Arestările repetate şi represiunea, în primul rând împotriva unor membri ai ‘consiliului de coordonare’ (al opoziţiei belaruse – n.r.), sunt inacceptabile”, a adăugat ministrul din guvernul Angelei Merkel.

Maria Kolesnikova, singura figură importantă a opoziţiei care a ales să nu plece în străinătate, a fost “răpită” şi urcată într-un vehicul luni dimineaţă de persoane necunoscute, a anunţat “consiliul de coordonare” al opoziţiei.

Ea nu a răspuns la telefon de atunci, la fel ca şi doi membri ai echipei sale.

Figură de prim-plan a opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, a acuzat autorităţile din Belarus că se dedau unei politici de “teroare” după ce autorităţile ţării au efectuat peste 600 de arestări cu prilejul manifestaţiei masive a opoziţiei de duminică de la Minsk.

“Când vedem imagini cu manifestanţii paşnici din Minsk nu putem închide ochii în faţa faptului că oamenii vor o schimbare de politică şi de tip de conducători”, a adăugat Heiko Maas.

El a subliniat că guvernul german lucrează “neobosit” la o serie de sancţiuni europene împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Citește și : BoJo ‘s-a văzut cu sacii-n căruță’! Londra confirmă măsuri limitate pentru a clarifica dispozițiile privind Irlanda de Nord

 

Maria Kolesnikova nu a reapărut în Belarus până luni seară. “Peste opt ore au trecut şi nu ştim în continuare unde este Maria şi ce s-a întâmplat cu ea”, a declarat Maksim Znak, un membru al consiliului de coordonare, într-un clip video publicat pe YouTube.

Întrebat de AFP, Ministerul de Interne din Belarus a indicat că nu deţine informaţii privind această arestare.

Tags: Heiko MaasLituaniaMaria KolesnikovaopozitieSvetlana Tihanovskaia
Categorii: Diaspora