X

Germania cere din nou Elveţiei să-i permită să re-exporte muniţie către Ucraina

Germania a înaintat o nouă solicitare Elveţiei de a-i permite să re-exporte muniţie de fabricaţie elveţiană către Ucraina, după refuzul primit în vară, transmite Reuters, potrivit agerpres

Un purtător de cuvânt al Ministerului elveţian al Afacerilor Economice a declarat că a fost primită o scrisoare pe această temă din partea Ministerului german al Apărării, şi a menţionat că ministrul Guy Parmelin ‘va răspunde la această scrisoare în timp util’.

Citește și: Kremlinul acuză Ucraina că a primit ORDIN de la americani să se retragă de la negocieri

Purtătorul de cuvânt a refuzat să precizeze dacă Ucraina a făcut la rândul ei demersuri pe lângă guvernul elveţian.

La Berlin, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a refuzat să comenteze cu privire la scrisoare, declarând că Germania se află întotdeauna în negocieri constructive cu partenerii săi.

Germania a livrat Ucrainei 30 de tancuri Gepard şi în jur de 60.000 de muniţii.

În aprilie, Berna s-a opus re-exportării de muniţie de fabricaţie elveţiană folosită pentru tancurile Gepard.

Obuzele de 35 mm au fost iniţial livrate armatei germane în urmă cu decenii, dar au fost blocate la re-exportare după ce guvernul elveţian a spus că aceasta ar încălca legea privind neutralitatea ţării.

Ministrul german al apărării, Chistine Lambrecht, i-a scris omoloagei sale Viola Amherd, cerându-i să revizuiască decizia, a scris joi cotidianul elveţian Tages-Angzeiger, potrivit căruia Ucraina s-a adresat de asemenea Bernei să permită livrările.

În cele opt luni ale conflictului din Ucraina, Elveţia a trecut de la poziţia sa obişnuită de totală nealiniere, la preluarea aproape integrală a sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Moscovei.

Citește și: Guvernul german spune că ambele conducte ale Nord Stream 2 au fost afectate de explozii

Schimbarea poziţiei a determinat Rusia să refuze oferta Bernei de a reprezenta interesele Ucrainei la Moscova şi pe ale Moscovei în Ucraina, Rusia explicând că nu mai consideră Elveţia drept un stat neutru.

Luna trecută, Elveţia a anunţat că va stopa temporar schimbul de informaţii fiscale cu Rusia şi va îngreuna obţinerea de vize de către cetăţenii ruşi.

Tags: berlingermaniaGuy Parmelinmunitieucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina