X

Germania cere iertare polonezilor pentru atrocităţile naziste

Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut iertare polonezilor pentru atrocităţile suferite de ţara lor în timpul celui de-al doilea război mondial, într-un discurs rostit în capitala poloneză la comemorarea revoltei din Varşovia din 1944, transmite dpa, potrivit agerpres.

“Am venit aici pentru a onora memoria celor morţi şi în semn de respect faţă de familiile celor morţi şi dispăruţi şi pentru că vreau să cer iertare poporului polonez. Mi-e ruşine de ce au făcut germanii ţării dumneavoastră în numele Germaniei”, a spus Maas.

Citeşte şi: Trump îi întinde o mână de ajutor lui Putin

Germania poartă responsabilitatea acestei orori, a punctat Maas, adăugând că îi este ruşine de faptul că înăbuşirea brutală a insurecţiei “a fost ascunsă prea mult timp după război”.

În anii de după război de multe ori polonezii au fost cei care au întins mâna reconcilierii, a mai remarcat ministrul german de externe, referindu-se la scrisoarea trimisă în 1965 de episcopi polonezi unor episcopi germani, cu mesajul: “Iertăm şi cerem iertare”.

Miercuri, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez Jacek Czaputowicz, Heiko Maas a declarat că Germania se simte responsabilă din punct de vedere moral pentru al doilea război mondial, menţionând pe de altă parte că problema reparaţiilor pentru Polonia este închisă.

În ce-l priveşte, Jacek Czaputowicz a notat joi, într-un discurs rostit la Muzeul Revoltei din Varşovia, că ţara sa nu poate accepta poziţia Germaniei conform căreia despăgubirile de război sunt în afara discuţiei.

Citeşte şi: După 14 ani de polemici, Olanda INTERZICE vălul islamic

“Pierderile suferite de Polonia şi polonezi nu au fost niciodată compensate de cel care le-a provocat”, a spus şeful diplomaţiei poloneze.

“Polonezii, prin propriile eforturi, şi-au reconstruit capitala. Acest fapt ilustrează clar o problemă mai generală, care ne împiedică pe noi, polonezii, să considerăm închisă problema reparaţiilor”, a adăugat ministrul polonez.

Tags: al Doilea Război MondialgermaniaHeiko MaasJacek CzaputowicznazismPoloniarevoltavarsovia
Categorii: Externe