X

Germania cere o ‘resetare globală’ a luptei împotriva pandemiilor

Ministrul german al sănătăţii Jens Spahn a cerut miercuri o ”resetare globală” a luptei împotriva pandemiilor, în timp ce Germania şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au anunţat crearea la Berlin a unui nou Centru de Informaţii privind Pandemiile şi Epidemiile, cu obiectivul de a răspunde viitoarelor provocări sanitare cu ajutorul celor mai recente instrumente tehnologice, precum analiza datelor sau inteligenţa artificială, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit agerpres.

Vorbind la o conferinţă de presă online la care au mai participat cancelarul german Angela Merkel şi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ministrul german a subliniat că omenirea este încă insuficient pregătită în faţa pandemiilor şi ”trebuie să identificăm riscurile epidemice şi pandemice cât mai repede posibil, oriunde ele apar în lume”.

Citește și : OMS vrea mai puţin sodiu în alimentaţie

”În acest scop, trebuie să consolidăm sistemul de supraveghere global de alertă timpurie printr-o colectare îmbunătăţită a datelor sanitare şi analize de risc interdisciplinare”, a mai spus Jens Spahn, referindu-se la activitatea noului centru de la Berlin.

Acesta din urmă, aducând laolaltă instituţii guvernamentale, academice şi din sectorul privat, va căuta să valorifice datele globale pentru a anticipa, preveni şi răspunde riscurilor epidemice şi pandemice la nivel global. Printre altele, vor fi elaborate modele predictive de analiză a riscurilor şi vor fi monitorizate măsurile de control a epidemiilor, dar şi a infodemiilor (ştirile false despre aceste crize).

Citește și : Talibanii şi guvernul afgan acuză jurnaliştii de presupusă propagandă

”Vor apărea şi alţi viruşi cu potenţial de declanşare a unor pandemii”, a avertizat la rândul său directorul general al OMS, instituţie criticată pentru modul în care a gestionat pandemia COVID-19.

Trei paneluri independente vor încheia luna aceasta evaluări despre reacţia OMS şi a statelor membre şi vor propune schimbări. Tedros Ghebreyesus a spus de mai multe ori că OMS este deschisă reformelor.

Tags: berlingermaniaJens SpahnOMS
Categorii: Diaspora