Germania cere sancţiuni ale UE împotriva Iranului, după reprimarea violentă a protestelor

Publicat:

Berlinul cere sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Iranului, unde sunt reprimate violent manifestaţiile declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini, arestată de poliţia moravurilor, a declarat joi şefa diplomaţiei germane, relatează AFP, potrivit agerpres.

“În cadrul UE, fac tot posibilul pentru a institui sancţiuni împotriva acelora care în Iran omoară femeile în bătaie şi îi omoară pe manifestanţi în numele religiei”, scrie Annalena Baerbock pe Twitter.


Citește și : Turcia îşi consolidează prezenţa militară în Ciprul de Nord

Iranul a intensificat joi presiunea asupra celebrităţilor şi jurnaliştilor în urma valului de manifestaţii declanşate în ţară de moartea lui Mahsa Amini, la câteva zile după arestarea tinerei de către poliţia moravurilor.

“Bâtele şi gazele lacrimogene nu sunt expresia puterii, frica pură este aceea care se exprimă prin această violenţă a sistemului” iranian, afirmă ministrul german al afacerilor externe.

În opinia ei, “cei care guvernează prin violenţă anesteziantă nu se tem de nimic mai mult decât de femeile care împreună fac să li se audă vocile”.

“Autorităţile iraniene trebuie să-şi înceteze imediat acţiunile brutale. Nu numai moartea lui Mahsa Amini, ci şi cea a numeroşi manifestanţi, trebuie să fie elucidată”, a cerut ministrul german, care l-a convocat luni pe ambasadorul iranian în Germania.

Citește și : Marii aliați ai Rusiei încep să se îndoiască de Putin: escaladarea războiului și anexarea teritoriilor pun Kremlinul în dificultate

Mişcarea de contestare, cea mai importantă din 2019, a fost declanşată de moartea, pe 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, la trei zile după arestarea sa de către poliţia moravurilor.

Potrivit agenţiei de presă iraniene Fars, “circa 60” de persoane au fost ucise de la începutul manifestaţiilor, în timp ce ONG-ul Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a avansat un bilanţ de cel puţin 76 de morţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.