X

Germania cere Suediei lansatoare mobile pentru a întări sistemele antiaeriene IRIS-T pentru Ucraina (presă)

Germania se află în discuţii cu Suedia pentru a achiziţiona lansatoare mobile care ar întări capabilităţile sistemelor de apărare antiaeriană IRIS-T pe care Berlinul plănuieşte să le trimită Ucrainei, scrie vineri publicaţia Der Spiegel, citând surse, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Germania a livrat până acum un sistem IRIS-T Ucrainei şi are în plan să trimită şi altele, răspunzând apelului Kievului pentru baterii antiaeriene care să respingă atacurile ruseşti cu drone şi rachete.

Citește și : Biden subliniază necesitatea respectării regulilor convenite pe Esplanada Moscheilor

Lansatoarele mobile sudeze ar ajuta forţele ucrainene să protejeze o arie mai largă de atacurile ruseşti.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a ridicat acest subiect în cursul unei vizite în Suedia în această săptămână, însă guvernul suedez a declinat până acum livrarea lansatoarelor, a relatat cotidianul german.

Armata suedeză a refuzat să comenteze.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a spus că discuţiile cu privire la furnizarea de arme Ucrainei ar trebui văzute în contextul în care Suedia este apropiată geografic de Rusia, dar nu este încă membră a NATO, a scris Der Spiegel.

Citește și : Trei români au murit într-un grav accident petrecut în Slovenia

 

Candidatura Suediei la Alianţă, depusă împreună cu cea a Finlandei, se confruntă în prezent cu obiecţii din partea Turciei.

Sistemul IRIS-T este fabricat de producătorul german privat de armament Diehl şi este considerat printre cele mai avansate din lume. El poate lansa rachete pe o distanţă de 40 km pentru a doborî avioane, elicoptere, drone, rachete şi rachete de croazieră.

Tags: germaniaIris-TkievRobert HabeckSuedia
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina