X

Germania cere Teheranului să nu ia măsuri agresive

Germania regretă declaraţiile făcute de guvernul iranian şi îi cere Teheranului să nu adopte nicio măsură agresivă, a afirmat miercuri un purtător de cuvânt al diplomaţiei de la Berlin, transmite dpa, potrivit agerpres.

Reprezentantul MAE german a adăugat că Berlinul doreşte să menţină Iranul în acordul nuclear semnat în 2015 şi a dat asigurări că Germania îşi va respecta pe deplin obligaţiile atât timp cât Iranul va face acelaşi lucru.

Citește și: Atac armat într-o școală din SUA: Un elev a fost ucis şi alţi şapte răniţi

Consiliul suprem de securitate naţională (CSSN) de la Teheran, condus de preşedintele Hassan Rouhani, a anunţat miercuri că Iranul va înceta să-şi limiteze rezervele de apă grea şi de uraniu îmbogăţit faţă de care se angajase în virtutea acordului de la Viena din 2015. Acest acord a permis Iranului să obţină o ridicare parţială a sancţiunilor internaţionale împotriva ţării.

SUA, care s-au retras din pact exact acum un an, au reintrodus sancţiunile împotriva Iranului, afectând puternic economia iraniană şi relaţiile comerciale între Teheran şi alte ţări semnatare ale acordului.

Citește și: Pompeo și-a anulat vizita în Germania pentru o deplasare urgentă la Bagdad

Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Rusia – celelalte semnatare ale acordului – şi-au menţinut angajamentele, dar până în prezent s-au arătat incapabile să-şi respecte promisiunea de a permite Iranului să beneficieze de avantajele economice de pe urma acordului, prin eludarea sancţiunilor americane.

Teheranul a dat miercuri termen de ’60 de zile’ celorlalte ţări semnatare ale acordului pentru a-şi pune în aplicare promisiunile de a proteja sectoarele bancar şi petrolier împotriva sancţiunilor americane.

Tags: acord nuclearberlinConsiliul suprem de securitate naţională (CSSN)germaniaHassan RouhaniIranteheran
Categorii: Sinteze