X

Germania cere UE să susţină drepturile fundamentale ale migranţilor la frontiera belarusă

Standardele juridice trebuie să fie respectate la frontiera cu Belarus, a susţinut Germania joi, înaintea reuniunii miniştrilor de interne din Uniunea Europeană care vor discuta despre ceea ce blocul comunitar a numit atacul hibrid din partea autorităţilor de la Minsk, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Printre alte măsuri, miniştrii de interne europeni vor analiza o propunere a Comisiei Europene care i-ar permite Poloniei, Lituaniei şi Letoniei – ce au frontieră cu Belrus – să restricţioneze drepturile migranţilor pentru şase luni şi să le transmită că pot solicita azil numai în locuri desemnate special.

Citeşte şi: Danemarca reintroduce restricţiile antiepidemice – Black News

Noul ministru de interne german, Nancy Faeser, a calificat drept inuman comportamentul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko. ”El capitalizează suferinţa oamenilor, de dragul creşterii popularităţii interne”, a spus Faeser la sosirea la reuniunea de la Bruxelles, adăugând că drepturile fundamentale ale migranţilor trebuie să fie respectate.

”Este important ca standardele juridice să fie menţinute la frontieră şi de aceea aş saluta o desfăşurare a (Agenţiei europene pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă) Frontex acolo, şi la fel de important este ca organizaţiile umanitare să aibă acces (la migranţi) tot timpul”, a subliniat ea.

UE l-a acuzat pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte. Această creştere a avut loc în urma adoptării de către Bruxelles a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident.

Citeşte şi: Bradul de Crăciun din faţa sediului Fox News a fost INCENDIAT – Black News

Lukaşenko susţine însă că UE a provocat intenţionat o criză umanitară care trebuie să fie soluţionată.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a spus că măsurile propuse pentru soluţionarea situaţiei de la frontiera cu Belarus sunt conforme cu Tratatul UE şi cu drepturile fundamentale. Ea a respins însă sugestia ca măsurile respective să fie extinse şi la alte ţări, precum Cipru, insulă divizată între ciprioţii greci şi ciprioţii turci. 

Tags: Aleksandr LukaşenkobelarusgermaniamigrantiNancy FaeserPoloniauniunea europeanaYlva Johansson
Categorii: Diaspora