X

Germania A CLASAT un caz de spionaj în favoarea Turciei

Justiţia germană a anunţat miercuri că a clasat ancheta care viza 19 persoane suspectate că au spionat în favoarea Turciei, adepţi ai predicatorului Fethullah Gülen, un dosar care a tensionat relaţiile între cele două ţări, transmite AFP, potrivit agerpres.

Parchetul federal a precizat, într-un comunicat, că investigaţiile au vizat în principal imami care lucrează pentru DITIB, principala organizaţie a comunităţii turce musulmane în Germania, care numără aproximativ 3 milioane de membri.

Citeşte şi: Moscova a eliberat mandat de arestare pe numele unui importat lider politic de la Chişinău

Suspecţii erau bănuiţi că au cules informaţii despre membri ai aşa-numitei mişcări Gulen şi le-au transmis consulatului general turc din Koln.

În cazul a şapte suspecţi, ancheta a fost abandonată din cauza unor ‘obstacole procedurale’, dat fiind că persoanele respective au părăsit Germania, iar pentru alţi şapte suspecţi, investigaţia a fost clasată ‘în lipsa unor probe suficiente’. Ceilalţi cinci au fost absolviţi de orice suspiciune.

În luna februarie, justiţia germană a percheziţionat apartamentele a patru imami suspectaţi că au strâns informaţii despre partizani ai lui Gülen, autoexilat în SUA şi acuzat de guvernul turc de organizarea tentativei de puci din luna iulie 2016.

Ankara a respins atunci acuzaţiile de spionaj şi a anunţat rechemarea a şase imami ai DITIB, care administrează 806 moschei în Germania şi este acuzată că îl susţine foarte activ pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

O altă anchetă pentru spionaj este încă în desfăşurare în Germania, ţinta fiind de data aceasta serviciile de informaţii turce (MIT), care ar fi spionat persoane şi organizaţii considerate apropiate mişcării lui Gülen.

Citeşte şi: Trei bărbaţi sunt acuzaţi de ASASINAREA jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia

Relaţiile între Ankara şi Berlin, aliate în cadrul NATO, traversează o perioadă deosebit de tensionată după puciul eşuat din 2016.

Nouă germani, dintre care patru au şi cetăţenie turcă, se află în prezent în arest în Turcia. Majoritatea sunt suspectaţi de autorităţile de la Ankara de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau cu mişcarea lui Gülen.

Tags: Fethullah GulengermaniakolnspionajSUAturcia
Categorii: Diaspora