Germania condamnă o lege adoptată de entitatea sârbă din Bosnia care vizează Curtea Constituţională

Publicat:

Germania a criticat vineri în termeni duri o lege adoptată de entitatea sârbă din Bosnia care contestă autoritatea Curţii Constituţionale pe teritoriul său, spunând că acest vot ar putea dăuna candidaturii ţării balcanice la aderarea la UE, relatează AFP, potrivit agerpres

Decizia de marţi a Adunării Naţionale a Republicii Srpska (denumirea oficială a entităţii sârbe din Bosnia) urmăreşte să facă inaplicabile deciziile Curţii Constituţionale a Bosniei şi Herţegovina în entitatea sârbă.


Citește și : Franţa aprobă o adunare convocată de o organizaţie a opoziţiei iraniene

Ea “încalcă litera şi spiritul Constituţiei ţării şi, odată cu aceasta, Acordurile de pace de la Dayton din 1995”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, Christofer Burger.

Burger a afirmat că votul “ameninţă unitatea şi integritatea teritorială a ţării”.

“Votul nu este în concordanţă cu aşteptările care au însoţit acordarea statutului de candidat UE (Bosniei) în decembrie 2022”, a adăugat el, considerând că este, de asemenea, “contrar dorinţelor şi intereselor tuturor cetăţenilor Bosniei şi Herţegovinei”.

Franţa şi Statele Unite au condamnat de asemenea votul, considerând că acesta subminează Acordurile de pace de la Dayton care au pus capăt războiului intercomunitar din fosta Iugoslavie (1992-1995).

Aceste acorduri stabilesc un sistem politic complex în care Bosnia este împărţită între o entitate sârbă, Republica Srpska, şi o federaţie croato-musulmană, legată de o putere centrală slabă, care adesea este paralizată.

Citește și : Putin, Prigojin și pericolul unui dezastru

Liderul naţionalist al Republicii Srpska (RS), Milorad Dodik, care contestă autoritatea instituţiilor centrale, a declarat înainte de acest vot că Curtea Constituţională a Bosniei este “complet fără legitimitate”.

Apropiat de Kremlin, el este vizat de sancţiuni americane şi britanice după ce în ultimele luni şi-a intensificat ameninţările separatiste.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.