X

Germania condiţionează ajutorul acordat Irakului

Germania doreşte să continue să acorde sprijin Irakului şi guvernului regional al Kurdistanului (KRG) semiautonom, dar acest ajutor depinde de eforturile paşnice de a soluţiona conflictul între cele două părţi, a declarat luni ministrul de externe german Sigmar Gabriel, informează Reuters, potrivit agerpres.

Guvernul german a oferit Irakului ajutor umanitar, de dezvoltare şi stabilizare în valoare de peste 1 miliard de euro începând din 2014, devenind unul dintre cei mai mari donatori internaţionali.

Citeşte şi: Prinţul Harry l-a intervievat pe Barack Obama pentru un show radiofonic – VIDEO

“Sprijinul nostru este pentru Irak ca stat unificat”, a precizat Gabriel în faţa reporterilor după o întâlnire cu prim-ministrul KRG Nechirvan Barzan la Berlin. “Vrem să continuăm acest lucru, dar o condiţie prealabilă este ca Irakul să îşi rezolve conflictele interne în mod paşnic şi democratic, pentru a găsi o cale de ieşire din situaţia tensionată în care suntem acum”, a explicat el.

La rândul său, Barzani a subliniat determinarea regiunii sale de a colabora cu guvernul central de la Bagdad şi a cerut Germaniei să joace un rol mai important în medierea conflictului. 

Tags: bagdadberlingermaniaIrakKRGkurziNechirvan BarzanSigmar Gabriel
Categorii: Sinteze