X

Germania: Conducerea SPD dezbate situaţia coaliţiei cu blocul conservator condus de Merkel

Conducerea Partidului Social-Democrat german (SPD) se reuneşte duminică pentru a analiza scăderea formaţiunii în preferinţele electoratului şi situaţia coaliţiei cu blocul conservator condus de cancelarul Angela Merkel, transmite dpa, potrivit Agerpres.

‘Marea coaliţie’ formată din CDU-CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială) şi Partidul Social-Democrat a suferit în urmă cu o săptămână o înfrângere dură în alegerile regionale din landul Hessa.

Citește și : Donald Trump către alegătorii americani: Votaţi cu republicanii sau Statele Unite vor fi invadate

Actuala lideră a SPD, Andrea Nahles, a rezistat până acum presiunii şi a căutat vinovaţii în interiorul blocului conservator, unde liderul CSU Horst Seehofer, care este şi ministru de interne al Germaniei, a criticat în mod constant politica dusă de Merkel în domeniul imigraţiei.

La finalul unei reuniuni a biroului politic al SPD, desfăşurată luni, Nahles a prezentat un plan în cinci puncte pentru salvarea ‘marii coaliţii’. Planul include introducerea unei pensii de bază, măsuri pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice şi reforma pieţei forţei de muncă.

Vicepreşedintele Partidului Social-Democrat german (SPD) Ralf Stegner a pus sub semnul întrebării, sâmbătă, oportunitatea continuării colaborării între partidul său şi conservatori.

”În cazul în care coaliţia nu îşi schimbă rapid şi drastic modul de a lucra şi de a arăta, ea nu va putea rezista”, a scris Ralf Stegner într-un document care, potrivit revistei Der Spiegel, a fost convenit cu membri ai conducerii SPD şi care a fost publicat pe site-ul personal pe 29 octombrie.

”Trebuie să spunem clar tuturor: nu am intrat în ‘marea coaliţie’ cu orice cost şi nici nu vom sta în ‘marea coaliţie’ cu orice cost”, a menţionat Stegner. În opinia sa, SPD trece printr-o adevărată ‘criză existenţială’.

Citește și : O a doua caravană cu migranți se îndreaptă spre SUA

Tags: Angela MerkelcancelarCDU-CSUSPD
Categorii: Diaspora