X

Germania consideră ‘provocare’ vizita ministrului israelian Itamar Ben-Gvir în zona Esplanadei Moscheilor

Guvernul Germaniei a condamnat, miercuri, vizita ministrului israelian al Securităţii Naţionale, Itamar Ben-Gvir, un politician de extremă-dreapta, în zona Muntelui Templu din Ierusalim, denumită de musulmani Esplanada Moscheilor, informează mediafax.

“Vizita de ieri reprezintă o provocare, de aceea respingem în termeni foarte clari astfel de acţiuni”, a anunţat miercuri Ministerul de Externe de la Berlin, citat de publicaţia Die Welt.

Citește și : După decesul lui Benedict al XVI-lea, papa Francisc începe o nouă fază a pontificatului

Guvernul Germaniei cere Israelului să respecte statutul administrativ al obiectivelor religioase din Ierusalim şi să evite acţiunile provocatoare.

Anterior, Ambasada Statelor Unite în Israel a catalogat drept “inacceptabilă” vizita lui Itamar Ben-Gvir. Autoritatea Palestiniană şi mai multe state arabe au condamnat vehement vizita efectuată de Itamar Ben-Gvir în zona Muntelui Templu din Ierusalim, denumită de musulmani Esplanada Moscheilor. Premierul Autorităţii Palestiniene, Mohammad Shtayyeh, a denunţat o tentativă de modificare a statutului Moscheii Al-Aqsa, pentru a o transforma într-un “templu evreiesc”. Ministerul palestinian de Externe a condamnat vehement “perturbarea Moscheii Al-Aqsa de către ministrul extremist Ben-Gvir”, catalogând vizita drept o “provocare fără precedent” şi o “escaladare periculoasă a conflictului”.

Vizita a fost condamnată şi de Iordania, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită. Mişcarea islamistă Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza, a avertizat că astfel de acţiuni riscă să conducă la reizbucnirea unui conflict militar israelo-palestinian.

Citește și : SUA consideră guvernul Maduro ‘ilegitim’ în Venezuela

Potrivit presei israeliene, Ben-Gvir nu s-a apropiat de Moscheea Al-Aqsa, considerată al treilea locaş sfânt al islamului. În aceeaşi zonă au fost două temple evreieşti, astfel că acesta este cel mai sfânt loc al iudaismului.

Tags: Esplanada MoscheilorgermaniaierusalimItamar Ben Gvir
Categorii: DiasporaSinteze