Germania consolidează alianţa navală din Marea Baltică, pentru a contracara prezenţa rusă

Publicat:

Îngrijorată de consolidările militare în apropiere sa, Germania conduce eforturile de coordonare mai bună a forţelor NATO şi ale Uniunii Europene în Marea Baltică, pentru a contracara prezenţa crescândă a Rusiei în regiune, comentează vineri Reuters, potrivit Agerpres.

Luni, Germania lansează exerciţii navale în largul coastelor finlandeze la care iau parte 3.600 de militari, 40 de nave şi 30 de avioane, din cel puţin zece ţări. Manevrele militare se vor concentra pe menţinerea rutelor maritime deschise pe timpul conflictelor militare.


Citește și : SUA: Jim Mattis a autorizat utilizarea de trupe militare la graniţa cu Mexicul

”Marea Baltică este curtea noastră din faţă, aşadar noi şi vecinii noştri, evident, dorim să ne putem deplasa liber pe liniile maritime de comunicare”, a explicat căpitanul german Sven Beck, aflat la bordul fregatei ‘Hamburg’.

Berlinul a devenit ţinta presiunilor preşedintelui american Donald Trump pentru a juca un rol militar mai important într-o perioadă când în rândul statelor occidentale anxietatea legată de tensiunile din regiunea Baltică este în creştere.

Rusia a desfăşurat rachete în enclava sa Kaliningrad care pot lovi Berlinul, NATO are mii de militari în regiune, iar Suedia – care, la fel ca Finlanda, nu este membră a Alianţei Nord-Atlantice – îşi remilitarizează insula Gotland.

În timpul exerciţiilor care încep luni, navele militare vor efectua operaţiuni de deminare în largul portului finlandez Turku, vor escorta nave-cargo şi vor simula folosirea forţei armate în apele în dispută.

Pe de altă parte, Germania construieşte un nou centru de comandă la Rostock (port la Marea Baltică), care ar urma să găzduiască personal militar permanent de rang superior. Acesta comandament va putea conduce operaţiunile NATO şi ale UE în Baltica începând din 2023.

Citește și : Tratatul INF: Gorbaciov îndeamnă aliaţii SUA să nu devină „rampe de lansare a rachetelor americane” (NYT)

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a afirmat luna trecută că, în calitatea de cea mai mare ţară din NATO şi UE de la Marea Baltică, Germania trebuie să ‘îşi asume mai multe responsabilităţi pentru regiune’, un semn că renunţă treptat la ezitarea care a caracterizat-o în perioada postbelică atunci când a fost vorba de asumarea unui rol militar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.