Germania datorează Europei un guvern stabil, apreciază un lider SPD

Publicat:

Germania are nevoie de un guvern capabil de a juca un rol conducător în Uniunea Europeană, a apreciat vineri un vicepreşedinte al Partidului Social-Democrat german (SPD), Olaf Scholz (foto), în cel mai clar semnal de până acum că social-democraţii vor lansa negocieri privind formarea unei ‘mari coaliţii’ cu conservatorii, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Într-un interviu acordat joi, Olaf Scholz, care este şi primar al oraşului-stat Hamburg (nordul Germaniei), a spus că Germania are faţă de Europa responsabilitatea de a forma un guvern stabil şi le-a cerut colegilor de partid să nu obstrucţioneze negocierile cu conservatorii prezentând ‘linii roşii’ inutile. ”Nu cred în eficienţa ‘liniilor roşii’: ele înseamnă că, în loc să vorbim unii cu alţii, doar ne trimitem reciproc mesaje. Nu asta înseamnă negociere”, a spus el.


Citeşte şi: Un celebru judecător federal ROMÂN din SUA este anchetat pentru hărţuire sexuală

Germania cunoaşte cea mai gravă criză politică din ultimele decenii după ce blocul conservator CDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială) nu a reuşit să ajungă la un acord cu liber-democraţii şi Verzii privind formarea unei coaliţii guvernamentale la Berlin.

Conservatorii şi social-democraţii au participat la ‘marea coaliţie’ după alegerile din septembrie 2013, dar SPD a anunţat imediat după scrutin că trece în opoziţie, ca urmare a celei mai grave înfrângeri electorale din perioada postbelică.

Ulterior însă, după ce lidera conservatoare Angela Merkel nu a reuşit să formeze o coaliţie alături de Verzi şi de Partidul Liber-Democrat (FDP), unii membri ai conducerii SPD au susţinut că partidul are responsabilitatea de a participa la guvernare.

Conducerea SPD s-a reunit vineri dimineaţă pentru a analiza propunerea blocului conservator de a începe tratativele pentru formarea guvernului, liderul social-democrat Martin Schulz urmând să prezinte un răspuns în cursul după-amiezii. Unii politicieni social-democraţi au sugerat chiar ca formaţiunea lor să accepte un guvern minoritar condus de Angela Merkel, ca un compromis pentru a se pune capăt crizei politice.

Citeşte şi: Beijingul şi-a extins obiectivele militare din Marea Chinei de Sud

În istoria postbelică, Germania a fost condusă doar în trei rânduri, pentru scurte perioade, de un guvern minoritar.

Rezultatele unui sondaj de opinie difuzate de postul de televiziune public ARD arată că 61% dintre alegătorii germani ar susţine o ‘mare coaliţie’ între conservatori şi social-democraţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.