X

Germania datorează Europei un guvern stabil, apreciază un lider SPD

Germania are nevoie de un guvern capabil de a juca un rol conducător în Uniunea Europeană, a apreciat vineri un vicepreşedinte al Partidului Social-Democrat german (SPD), Olaf Scholz (foto), în cel mai clar semnal de până acum că social-democraţii vor lansa negocieri privind formarea unei ‘mari coaliţii’ cu conservatorii, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Într-un interviu acordat joi, Olaf Scholz, care este şi primar al oraşului-stat Hamburg (nordul Germaniei), a spus că Germania are faţă de Europa responsabilitatea de a forma un guvern stabil şi le-a cerut colegilor de partid să nu obstrucţioneze negocierile cu conservatorii prezentând ‘linii roşii’ inutile. ”Nu cred în eficienţa ‘liniilor roşii’: ele înseamnă că, în loc să vorbim unii cu alţii, doar ne trimitem reciproc mesaje. Nu asta înseamnă negociere”, a spus el.

Citeşte şi: Un celebru judecător federal ROMÂN din SUA este anchetat pentru hărţuire sexuală

Germania cunoaşte cea mai gravă criză politică din ultimele decenii după ce blocul conservator CDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială) nu a reuşit să ajungă la un acord cu liber-democraţii şi Verzii privind formarea unei coaliţii guvernamentale la Berlin.

Conservatorii şi social-democraţii au participat la ‘marea coaliţie’ după alegerile din septembrie 2013, dar SPD a anunţat imediat după scrutin că trece în opoziţie, ca urmare a celei mai grave înfrângeri electorale din perioada postbelică.

Ulterior însă, după ce lidera conservatoare Angela Merkel nu a reuşit să formeze o coaliţie alături de Verzi şi de Partidul Liber-Democrat (FDP), unii membri ai conducerii SPD au susţinut că partidul are responsabilitatea de a participa la guvernare.

Conducerea SPD s-a reunit vineri dimineaţă pentru a analiza propunerea blocului conservator de a începe tratativele pentru formarea guvernului, liderul social-democrat Martin Schulz urmând să prezinte un răspuns în cursul după-amiezii. Unii politicieni social-democraţi au sugerat chiar ca formaţiunea lor să accepte un guvern minoritar condus de Angela Merkel, ca un compromis pentru a se pune capăt crizei politice.

Citeşte şi: Beijingul şi-a extins obiectivele militare din Marea Chinei de Sud

În istoria postbelică, Germania a fost condusă doar în trei rânduri, pentru scurte perioade, de un guvern minoritar.

Rezultatele unui sondaj de opinie difuzate de postul de televiziune public ARD arată că 61% dintre alegătorii germani ar susţine o ‘mare coaliţie’ între conservatori şi social-democraţi.

Tags: Angela Merkelblocul conservator CDU-CSUCDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială)germaniaHamburgMartin SchulzOlaf ScholzPartidul Liber-Democrat (FDPPartidului Social-Democrat german (SPD)Uniunea Crestin-Democrata (CDU)
Categorii: Diaspora