X

Germania: Discuţiile exploratorii pentru crearea unei coaliţii guvernamentale intră pe ultima sută de metri

Cancelarul german Angela Merkel speră să ajungă până la sfârşitul zilei de joi la un acord în vederea creării unei noi coaliţii guvernamentale pentru a pune capăt impasului politic şi a evita pericolul unei întoarceri la urne, după rezultatul neconcludent al alegerilor legislative din septembrie, relatează dpa, potrivit agerpres.

Angela Merkel mizează ca, la finalul celor cinci zile de discuţii exploratorii între conservatorii săi din CDU/CSU (Uniunea Creştin Democrată şi aripa sa bavareză Uniunea Creştin Socială) şi social-democraţii din SPD, să fie puse bazele lansării de negocieri oficiale pentru o nouă coaliţie de guvernare. Este de aşteptat ca discuţiile de joi să se prelungească până târziu în noapte, urmând ca liderii CDU, CSU şi SPD să prezinte rezultatul acestor discuţii forurilor de conducere ale formaţiunilor vineri dimineaţa.

Citeşte şi: Procesul lui ‘El Chapo’ a fost amânat în New York

Merkel a declarat joi dimineaţa, la începutul ultimei zile a discuţiilor exploratorii, că mai sunt obstacole mari de trecut şi că urmează o “zi grea”, dar a dat asigurări că o începe “cu energie”. La rândul său, liderul SPD Martin Schulz a afirmat că formaţiunea sa va accepta formarea unei coaliţii doar dacă are siguranţa că un astfel de guvern va întări Europa, menţionând că social-democraţii vor prezenta joi şi o serie de propuneri în acest sens.

Chiar dacă partidele vor ajunge la o înţelegere, finalizarea negocierilor ar putea surveni abia în martie, or până atunci Bundestagul (parlamentul federal) nu poate adopta noul buget federal, notează dpa. Mai sunt şi alte motive serioase pentru care Germania are nevoie de un guvern cât se poate de curând: numeroase iniţiative ale Uniunii Europene au rămas “în aer”, în condiţiile în care statul cel mai populat şi cu cea mai puternică economie din Uniune nu are un guvern complet funcţional. În a doua jumătate a lui 2018 vor începe negocierile pentru viitorul buget al Uniunii după plecarea unui contributor major, Marea Britanie, iar preşedintele francez Emmanuel Macron încă aşteaptă răspunsul la propunerile de reforme structurale pe care le-a prezentat în toamnă, inclusiv un buget al eurozonei şi numirea unui ministru de finanţe al UE.

Citeşte şi: SUA îşi arată recunoştinta faţă de poporul rus. O piaţetă importantă din Washington ia numele lui Boris Nemţov

Şi misiunile militare ale Germaniei din străinătate se confruntă cu incertitudini, inclusiv cea din Afganistan şi participarea germană la combaterea Statului Islamic. Mandatul dat de parlament pentru aceste misiuni expiră, motiv pentru care Bundestagul a decis extinderea cu trei luni a tuturor celor şapte misiuni cu caracter militar ale Germaniei peste hotare, dar nu s-a luat nicio decizie privind efectivele, dotările şi îndatoririle acestora, problemă care trebuie rezolvată înainte de sfârşitul lui martie.

În acelaşi timp, mediul de afaceri german este preocupat de întârzierea unor proiecte majore de construcţii, iar institutele de cercetări dependente de stat se plâng deja de lipsa finanţării pentru activităţile lor. La rândul său, ministrul de interne Thomas de Maiziere a subliniat încă din noiembrie că nu pot fi înfiinţate noi posturi în poliţia federală dacă nu se adoptă un nou buget.

Tags: Angela MerkelBundestagCDU/CSU (Uniunea Creştin Democrată şi aripa sa bavareză Uniunea Creştin Socială)germaniaguvernMartin SchulzPartidul Social-Democrat din Germania (SPD)Stat Islamic (SI)Thomas de Maiziere
Categorii: Diaspora