Germania elimină urmele naziste din alfabetul fonetic

Publicat:

Germania vrea să își refacă alfabetul fonetic, pentru a elimina cuvintele pe care naziștii le-au adăugat pentru a înlocui numele de origine evreiască, termeni care au supraviețuit de zeci de ani, relatează BBC, scrie mediafax.

Majoritatea germanilor folosesc termeni din epoca nazistă în apelurile telefonice, precum „D de la Dora”, „N de la Polul Nord”, „Z de la Zeppelin”, necunoscând originea lor antisemită.


Citește și : Profesorul anului predă într-o școală din India. El a fost premiat cu un milion de dolari

În Republica de la Weimar, înainte de dictatura nazistă, D venea de la „David”, N de la „Nathan” și Z de la „Zaharia”.

Experții lucrează la noi termeni, care vor fi puse la dispoziția publicului și adoptate din 2022.

Inițiativa a venit de la Michael Blume, însărcinat cu combaterea antisemitismului în landul Baden-Württemberg, susținut de Consiliul Central al Evreilor din Germania.

Sarcina de a impune noi termeni pentru literele problematice este acum în mâinile Institutului german de standardizare (DIN).

Pentru a păstra memoria listei antisemite, aceasta va fi prezentată ca o anexă la noua listă care va fi supusă consultării publice anul viitor. După această conssultare, noua listă urmează să fie adoptată la sfârșitul anului 2022.

Citește și : Norvegia pune la bătaie trei vaccinuri în combaterea pandemiei de coronavirus

Alte nume evreiești eliminate de naziști în 1934 au fost „Jacob” pentru litera „J” și „Samuel” pentru „S”, care au devenit „Julius” și „Siegfried”.

Câteva referințe naziste au fost, totuși, înlocuite după cel de-al doilea război mondial, precum „Ypres” pentru „Y”, care a devenit „Ypsilon” – reprezentând inițial litera greacă pronunțată „U” și mai târziu litera latină „Y”. Bătălia de la Ypres a fost cea în care germanii au folosit pentru prima dată gaze de luptă în primul război mondial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.