X

Germania este sceptică în privinţa soluţiei UE la criza energetică

Germania nu stă în calea soluţiei UE la criza energetică, a afirmat joi ministrul Economiei, Robert Habeck, într-un interviu acordat publicaţiei Handelsblatt, ca răspuns la criticile privind poziţia ţării sale faţă de planurile de plafonare a preţului gazelor, transmite Reuters, potrivit agerpres.

“Nu blocăm nimic. dar sunt sceptic în privinţa unui plafon fix de preţ pe piaţă, deoarece fie ar fi prea ridicat, fie prea scăzut”, a explicat oficialul german.

Citeşte şi: Susţinători ai lui Bolsonaro cer extratereştrilor să-i ajute să-l răstoarne pe Lula – Black News

Acesta a adăugat că la reuniunea de la Praga statele membre UE au convenit deja asupra “unui plafon flexibil, dinamic şi inteligent, într-o perioadă în care se realizează profituri excesive”.

Comisia Europeană a propus, marţi, un mecanism temporar care să permită plafonarea preţului angro pe piaţa de referinţă la gaze naturale din Uniunea Europeană, însoţit de condiţii drastice pentru a convinge statele membre reticente la un astfel de dispozitiv.

Dispozitivul vizează plafonarea, timp de un an, începând de la 1 ianuarie 2023, a preţului contractelor futures cu livrare în luna următoare la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pe piaţa europeană.

Acest plafon ar urma să intre automat în vigoare atunci când preţurile TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutive şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro peste preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.

Citeşte şi: El este George Hotz, codificatorul nonconformist căruia Elon Musk i-a cerut să repare Twitter… în 12 săptămâni – Black News

Atunci când aceste condiţii ar fi îndeplinite, Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) va publica imediat un aviz de corectare a pieţei în Jurnalul Oficial al UE şi a doua zi tranzacţii cu preţuri mai mari de 275 de euro nu vor mai fi autorizate.

Ideea plafonării preţului gazelor divide de luni de zile UE, un grup mic de state, dar puternic, condus de Germania, opunându-se intervenţiei. Diplomaţii susţin că nivelul de 275 de euro/Megawatt oră nu va fi probabil acceptat la reuniunea de joi a miniştrilor Energiei din cele 27 state membre UE.

Tags: Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER)comisia europeanagermaniaRobert Habeckuniunea europeana
Categorii: Diaspora