Germania : Heiko Maas va deveni ministru de externe

Publicat:

Heiko Maas, ministru al justiţiei în actualul guvern condus de Angela Merkel, urmează să devină şeful diplomaţiei germane în viitoarea echipă a cancelarului, au relatat joi media germane, preluate de AFP.

Social-democratul în vârstă de 51 de ani urmează să fie desemnat oficial vineri de partidul său pentru a-i succeda colegului său Sigmar Gabriel, conform agenţiei dpa şi revistelor Der Spiegel şi Focus, conform agerpres.


Gabriel a anunţat el însuşi joi dimineaţă că întreaga conducerea a SPD a decis că el nu va face parte din al patrulea guvern al Angelei Merkel, care urmează să fie învestit miercuri.

Citește și : Marea Britanie şi Arabia Saudită, parteneriat comercial de 65 de miliarde de lire sterline

“Dacă este adevărat că (Heiko Maas) va deveni ministru de externe, (…) el o va face într-un mod excelent”, a spus actualul şef al diplomaţiei germane.

Heiko Maas nu are o mare experienţă în diplomaţie. El s-a impus ca un important membru al social-democraţilor germani în timpul mandatului de patru ani de ministru al justiţiei.

El a devenit o figură criticată dur de extrema-dreaptă, deoarece a impus o lege care obligă reţelele de socializeze să elimine, sub ameninţarea unor pedepse dure, materialele şi comentariile care îndeamnă la ură.

Acest lucru i-a adus, de exemplu, comparaţii cu Joseph Goebbels – ministrul propagandei din timpul lui Adolf Hitler – din partea lui Lutz Bachmann, liderul mişcării islamofobe PEGIDA. Heiko Maas este cu regularitate insultat în mediul online şi, conform spuselor sale, a primit la un moment dat un plic cu un glonţ în el.

Alţi cinci miniştri social-democraţi vor fi în echipa condusă de Merkel, pe baza acordului cu blocul conservator al cancelarului, care a pus capăt la şase luni de impas politic provocat de alegerile legislative de la 24 septembrie.

Conform aceloraşi media, postul de ministru de finanţe şi de vicecancelar îi va reveni, aşa cum era de aşteptat, primarului oraşului Hamburg, Olaf Scholz. Angela Merkel a fost extrem de criticată în partidul său pentru că a cedat SPD acest portofoliu, păstrat în mod tradiţional de conservatori.

Însă în Germania, ca şi în rândul partenerilor europeni, este de aşteptat ca Scholz să rămână fidel politicii riguros liberale a Berlinului din ultimii 10 ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.