Germania încearcă să împiedice SUA să atragă o firmă care lucrează la un vaccin

Publicat:

Berlinul încearcă să împiedice Washingtonul să atragă o companie germană care lucrează la un vaccin împotriva coronavirusului, transmite Reuters. Politicienii germani insistă că nicio ţară nu trebuie să deţină monopolul asupra unui vaccin, scrie agerpres.

Surse guvernamentale din Germania au declarat duminică agenţiei Reuters că guvernul Statelor Unite caută modalităţi de acces la un posibil vaccin dezvoltat de firma germană CureVac. Anterior, săptămânalul Welt am Sonntag scrisese că preşedintele american Donald Trump a oferit fonduri pentru atragerea CureVac, iar guvernul cancelarului german Angela Merkel vine cu contraoferte. Potrivit unei surse guvernamentale germane a publicaţiei, Trump încearcă să asigure Statelor Unite exclusivitatea cercetării şi ar face orice pentru a obţine un vaccin, ‘dar numai pentru SUA’.


Citește și : Peste 10.000 de pelerini turci, plasaţi în carantină după ce au vizitat Mecca

Ambasada americană la Berlin nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta informaţia.

Din partea ministerului german al sănătăţii, o purtătoare de cuvânt a declarat că guvernul de la Berlin ‘este foarte interesat să se asigure că vaccinurile şi substanţele active împotriva noului coronavirus sunt dezvoltate şi în Germania şi în Europa’. ‘În legătură cu asta, guvernul este într-un dialog intensiv cu compania CureVac’, a adăugat ea.

Firma a comunicat că are contacte cu multe organizaţii şi autorităţi din întreaga lume, dar a refuzat sp comenteze speculaţiile şi a respins ‘afirmaţiile privind oferte de achiziţie a companiei sau a tehnologiilor acesteia’.

Parlamentarul Karl Lauterbach, profesor de economie în domeniul sănătăţii, a susţinut pe Twitter că ‘vânzarea exclusivă către SUA a unui posibil vaccin trebuie oprită prin orice mijloace. Capitalismul are limite’.

Directorul pentru producţie al CureVac, Florian von der Muelbe, a declarat săptămâna trecută agenţiei Reuters că firma a început să lucreze cu mai multe posibile vaccinuri, iar în prezent a ajuns la stadiul de a selecta doar două, cele mai bune, pentru teste clinice. CureVac, cu sediul în Tuebingen, speră să obţină un vaccin experimental până în iunie sau iulie, iar ulterior să primească aprobarea pentru teste pe pacienţi.

Conform site-ului de internet al CureVac, directorul general al companiei, Daniel Menichella, s-a întâlnit luna aceasta cu preşedintele Trump, cu vicepreşedintele american Mike Pence, cu membri ai grupului de lucru pentru coronavirus al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA şi cu reprezentanţi de nivel înalt al unor companii farmaceutice şi din domeniul biotehnologiei, pentru a discuta despre vaccin. CureVac a obţinut în 2015 şi 2018 sprijin financiar de la fundaţia Bill & Melinda Gates pentru medicamente injectabile pentru prevenirea malariei şi a gripei.

Citește și : Bulgaria interzice cursele aeriene din Italia şi Spania

În domeniul terapiei legate de ARN mesager (mRNA), CureVac concurează cu Moderna din SUA şi cu BioNTec din Germania, identificată de Pfizer ca posibil partener pentru colaborare. Tratamentele pe bază de mRNA asigură o matriţă genetică injectabilă, care determină celulele să producă proteinele terapeutice necesare – o abordare diferită de sinteza acestor proteine în laboratoare sau bioreactoare. În cazul vaccinurilor, mRNA determină producţia de antigeni, molecule care semnalează sistemului imunitar prezenţa viruşilor, declanşând astfel reacţia imunitară.

Printre companiile care fac eforturi de a obţine vaccinuri împotriva coronavirusului se numără şi Johnson & Johnson şi INOVIO Pharmaceuticals, menţionează Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit Prăbuşirea parţială a unui pod de autostradă, provocată...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.