X

Germania își anunță poziția în scandalul iscat între SUA și OMS

Guvernul german şi-a exprimat miercuri ”sprijinul explicit” faţă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a suspenda contribuţia SUA la această organizaţie pe care liderul de la Casa Albă o acuză că nu a luat măsuri de prevenire a pandemiei de COVID-19 şi apoi a gestionat-o prost.

”Activitatea OMS este foarte importantă, mai ales în aceste momente” şi ca atare merită ”tot sprijinul nostru şi de asemenea finanţarea cuvenită”, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, citat de agenţia EFE, potrivit agerpres.

Citește și: SUA își SUSPENDĂ contribuția la Organizaţia Mondială a Sănătăţii

”Guvernul german susţine multilateralismul şi OMS este un instrument relevant al acestuia”, a completat el, dar nu a precizat dacă această chestiune a situaţiei OMS va fi abordată la videoconferinţa la care liderii G7 intenţionează să participe joi.

Preşedintele Donald Trump şi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-au angajat într-o dispută publică în timp ce pandemia se extinde. Washingtonul reproşează în principal OMS că această organizaţie a acceptat fără o analiză critică informaţiile incomplete prezentate de China – căreia Ghebreyesus i-a mulţumit pentru ”transparenţă” -, ignorarea avertismentelor timpurii ale Taiwanului privind transmiterea coronavirusului de la om la om şi opoziţia OMS faţă de închiderea graniţelor ca măsură de stopare a răspândirii acestui nou virus.

Citește și: Externele franceze îl convoacă pe ambasadorul chinez la Paris

Prin urmare, Trump a anunţat marţi suspendarea contribuţiei SUA la această organizaţie ”pe perioada realizării unui studiu care va examina rolul OMS în gestionarea profund eronată şi ascunderea răspândirii coronavirusului”, conform declaraţiei sale.

Tags: Angela MerkelCasa AlbacoronavirusDonald TrumpgermaniaOrganizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).pandemieSteffen SeibertSUATedros Adhanom Ghebreyesus
Categorii: Externe