X

Germania l-a invitat pe ambasadorul Chinei la Berlin pentru o ‘discuţie urgentă’

Secretarul de stat german în Ministerul de Externe Miguel Berger ”l-a invitat” marţi pe ambasadorul Chinei la Berlin pentru ”o discuţie urgentă”, la o zi de la decizia Beijingului de a sancţiona zece personalităţi europene, a anunţat o sursă ministerială, relatează AFP, potrivit agerpres

Secretarul de stat i-a spus ambasadorului Wu Ken că sancţiunile chineze reprezintă ”o escaladare exagerată care afectează inutil relaţiile dintre UE şi China”, a precizat aceeaşi sursă. El a solicitat în numele guvernului federal ca această decizie, denunţată virulent de europeni, să fie ”anulată imediat”.

Citește și : Franţa şi Belgia îi convoacă pe ambasadorii chinezi pentru explicaţii

Înaintea Berlinului, mai multe capitale europene, între care Bruxelles sau Paris, şi-au convocat ambasadorul chinez pentru a transmite mesaje similare.

Luni, Uniunea Europeană a impus sancţiuni împotriva a patru foşti sau actuali lideri din regiunea chineză Xinjiang (nord-vest) din cauza tratamentului aplicat minorităţii uigure. Marea Britanie şi Canada au procedat la fel.

Aceste sancţiuni “sunt o reacţie la situaţia dramatică a drepturilor omului din provincia autonomă uigură Xinjiang”, a insistat sursa ministerială germană.

”Depinde acum de guvernul chinez să îmbunătăţească situaţia” şi să ”respecte” drepturile uigurilor şi ale altor minorităţi din regiune, a adăugat ea.

Beijingul a răspuns sancţionând 10 personalităţi europene, toate acuzate că ”răspândesc minciuni” pe baza unor studii pe care China le consideră părtinitoare.

Citește și : Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi pregătesc cele mai mari proteste din Rusia

Conform studiilor efectuate de institute din SUA şi Australia, cel puţin un milion de uiguri au fost internaţi în ”lagăre” din regiunea chineză Xinjiang (nord-vest) şi unii au fost supuşi ”muncii forţate” şi ”sterilizărilor”.

China neagă categoric ultimele două acuzaţii şi susţine că ”taberele” sunt ”centre de formare profesională” menite să ţină populaţia departe de extremismul religios şi de separatism, după o serie de atacuri atribuite uigurilor.

Tags: ChinaMiguel BergersanctiuniUEWu KenXinjiang
Categorii: Diaspora