X

Germania nu va mai expulza solicitanţi de azil uiguri în China

Germania a decis să pună capăt expulzării în China de solicitanţi de azil uiguri din cauza riscurilor implicate, după o controversă recentă pe acest subiect, transmite joi AFP, potrivit agerpres.

‘Repatrierile de uiguri şi de membri ai altor minorităţi musulmane trebuie să ia sfârşit, până la un nou ordin’, a indicat Ministerul de Interne, răspunzând în scris unei interpelări parlamentare.

Citește și : De dragul acordului nuclear, Uniunea Europeană ajută Iranul cu 18 milioane de euro

Decizia guvernului urmează criticilor primite după ce a recunoscut recent expulzarea dintr-o eroare a unui solicitant de azil aparţinând etniei uigure, minoritatea musulmană turcofonă care se declară victimă a represiunii în China.

Solicitantul de azil, un tânăr de 22 de ani, a fost expulzat în aprilie din landul Bavaria, unde locuia, deşi dosarul său nu fusese încă examinat de Oficiul federal pentru migraţie şi refugiaţi (BAMF).

Conform televiziunii publice BR, la 3 aprilie uigurul urma să se prezinte la un interviu pentru examinarea cererii sale de azil, dar un fax în acest sens al BAMF nu a fost primit de autorităţile bavareze, care l-au expulzat pe tânăr în China în aceeaşi zi.

Avocatul tânărului a declarat că nu a mai avut veşti de la acesta după data respectivă. ‘Nu a dat niciun semn de viaţă, ne temem că a fost arestat’, a afirmat la postul BR avocatul Leo Borgmann.

Deputata ecologistă care a adresat interpelarea, Margarete Bause, a calificat expulzarea drept ‘scandaloasă’, afirmând că viaţa uigurilor, care trăiesc în majoritate în regiunea Xinjiang, este ‘în pericol’ după ce sunt expulzaţi în China.

În ultimii ani, militanţi uiguri radicalizaţi au comis atentate ucigaşe în China, iar autorităţile au impus un control strict al libertăţilor individuale şi religioase. Reprezentanţii acestei etnii denunţă o campanie de represiune din partea Beijingului împotriva unui întreg popor, din cauza specificităţilor culturale şi religioase ale acestuia.

Citește și : Sebastian Kurz va participa la o recepţie anuală a unei filiale locale a Uniunii Creştin-Democrate din Germania

Administraţia germană s-a confruntat în ultimele luni cu mai multe polemici în urma unor repatrieri de migranţi ce s-au dovedit ulterior ilegale.

Supusă presiunilor politice interne pentru că a deschis frontierele germane în 2015 şi 2016 pentru sute de mii de solicitanţi de azil, şefa guvernului federal, Angela Merkel, a fost nevoită ulterior să-şi înăsprească semnificativ politica în domeniul imigraţiei.

Tags: Chinagermaniariscurisolicitanţi de aziluiguri
Categorii: Diaspora