X

Germania promite 100 de milioane de euro pentru zona Lacului Ciad

Germania s-a angajat să furnizeze un ajutor suplimentar de urgenţă de 100 milioane de euro pentru ţările din regiunea Lacului Ciad, până în anul 2020, a anunţat luni ministrul de externe Heiko Maas, la Berlin, transmite dpa, potrivit agerpres. 

Acest ajutor se adaugă celor 40 milioane de euro deja alocate pentru a contribui la stabilitatea politică a regiunii, în 2018 şi 2019, precum şi investiţiilor de 220 milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare în derulare, a precizat Maas.

Citeşte şi: Boris Johnson nu ratează niciun moment de a o ataca pe May şi planul ei pentru Brexit

Potrivit ministrului german, aceste fonduri sunt în interesul securităţii europene. ‘Suntem solidari pentru ca regiunea Lacului Ciad (…) să nu se transforme într-un centru al terorismului, criminalităţii şi traficului de persoane’, a declarat el, vorbind despre ‘una din cele mai mari drame umanitare ale vremurilor noastre’.

Regiunea ‘a devenit un teren de acţiune pentru grupări ca Boko Haram şi Statul Islamic, care sunt totodată o ameninţare pentru securitatea noastră în Europa’, a subliniat Maas. ‘Nu putem să ne întoarcem privirea când vecinii vecinilor noştri sunt destabilizaţi’, a adăugat el, citat de publicaţiile grupului de presă Funke Mediengruppe.

Citeşte şi: Incendiu devastator la Muzeul Naţional din Rio – VIDEO

În regiunea Lacului Ciad sunt situate Camerun, Ciad, Niger şi Nigeria. În regiune, circa 2,3 milioane de oameni au fost dislocaţi şi peste 10 milioane sunt dependenţi de ajutorul umanitar, conform Ministerului german de Externe.

Maas a făcut aceste declaraţii în deschiderea unei conferinţe de două zile care a început luni în Germania, vizând stabilizarea regiunii Lacului Ciad.

Conferinţa este co-organizată de Germania, Nigeria Norvegia şi ONU.

Tags: berlinboko haramCamerunCiadgermaniaHeiko Maaslacul ciadNigerNigeriaStatul Islamic
Categorii: Știrile zilei