X

Germania raportează o înmulţire a situaţiilor de rasism

Agenţia antidiscriminare din Germania a constatat o înmulţire a raportărilor de situaţii de rasism în 2019, relevă marţi agenţia Reuters, potrivit agerpres., citând raportul anual al instituţiei.

Aceste constatări, care apar după un weekend în care zeci de mii de oameni au umplut străzile Europei pentru manifestaţii de susţinere a mişcării Black Lives Matter, evidenţiază faptul că rasismul şi discriminarea instituţionale sunt departe de a fi caracteristice doar Statelor Unite ale Americii, notează Reuters.

Citeşte şi: O româncă este acuzată în Italia că şi-a ucis soţul, un temut lider mafiot

Potrivit raportului anual al Antidiskriminierungsstelle des Bundes, publicat marţi, numărul plângerilor de rasism primite de agenţie a crescut cu 10%, la 1176.

Între cazurile semnalate agenţiei, o persoană angajată la un salon de coafură a povestit că un client a proferat o insultă cu caracter rasist pentru a solicita serviciile persoanei care se ocupă de masaj capilar.

În alt caz, un elev a scris că un copil l-a insultat la şcoală pe fratele lui “din cauză că are pielea de culoare închisă, apoi l-a lovit. Profesorul a privit cele întâmplate, dar nu a făcut nimic”.

Directorul agenţiei, Bernhard Franke, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că nici poliţia “nu este atât de liberă de discriminare cum ar vrea să creadă unii dintre noi”.

“Am constatat 200 de cazuri de profilare rasială, de persoane oprite de poliţie pur şi simplu din cauza felului în care arată”, a spus Franke.

Citeşte şi: Coreea de Nord ameninţă că rupe orice contact cu ‘duşmanul’ din Sud

Doar jumătate din landurile germane şi-au creat propriile agenţii antidiscriminare, ceea ce reprezintă o deficienţă instituţională care pune piedici combaterii rasismului, a menţionat responsabilul german.

Având în vedere experienţa sa din perioada celui de-al doilea război mondial, Germania este foarte vigilentă în faţa violenţelor neonaziste, cum a fost atacul armat de anul trecut de la o sinagogă, soldat cu moartea a doi trecători, iar alte forme de rasism au beneficiat de mai puţină atenţie, adaugă Reuters.

Tags: Antidiskriminierungsstelle des BundesBernhard FrankeBlack Lives Mattergermaniarasism
Categorii: Externe