X

Germania reacţionează la ameninţările lui Erdogan

Germania şi-a exprimat luni “îngrijorarea” şi “lipsa de înţelegere” după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că a ordonat expulzarea a zece ambasadori occidentali, printre care şi ambasadorul german, din cauza apelului lor la eliberarea imediată a opozantului Osman Kavala, relatează AFP, potrivit agerpres.

Subliniind că Berlinul nu a primit încă o “notificare oficială” din partea Ankarei în urma acestui anunţ, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a spus că a luat act “cu îngrijorare şi, de asemenea, cu lipsă de înţelegere” de afirmaţiile preşedintelui turc.

Citeşte şi: Majoritatea miniştrilor şi a membrilor civili ai Consiliului de tranziţie au fost ARESTAŢI în Sudan – Black News

“Dacă declaraţiile preşedintelui turc s-ar materializa, ar fi, desigur, o măsură care nu ar fi în concordanţă cu relaţia noastră bilaterală strânsă, dar şi cu faptul că suntem aliaţi în cadrul NATO”, a adăugat Seibert în cadrul unei conferinţe de presă.

Ambasadorii Canadei, Franţei, Finlandei, Danemarcei, Germaniei, Ţărilor de Jos, Noii Zeelande, Norvegiei, Suediei şi SUA au solicitat pe 18 octombrie o “soluţionare corectă şi rapidă a cazului” Osman Kavala, închis de peste patru ani fără proces.

În absenţa unei notificări oficiale de expulzare, “ne aflăm astăzi într-o situaţie oarecum neclară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, adăugând că Germania se află într-un “dialog strâns” cu celelalte capitale vizate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Citeşte şi: Coronavirusul REVINE în China! Autorităţile impun noi măsuri de izolare şi restricţii – Black News

O reuniune a guvernului turc, programată pentru ora 15:00 (12:00 GMT), urmează să analizeze situaţia celor zece diplomaţi.

Osman Kavala, editor şi mecena turc în vârstă de 64 de ani, este acuzat de regimul preşedintelui Erdogan că a susţinut în 2013 manifestaţiile antiguvernamentale cunoscute sub numele de Mişcarea Gezi şi că a participat la tentativa de lovitură de stat din 2016.

Tags: AmbasadoriAngela MerkelankaraberlingermaniaOsman KavalaRecep Tayyip ErdoganSteffen Seibertturcia
Categorii: Diaspora