Germania restituie poporului australian rămăşiţele pământeşti ale unui rege indigen

Publicat:

Un muzeu a restituit marţi la München poporului australian rămăşiţele pământeşti ale unui rege indigen, în prima dintre cele trei astfel de ceremonii programate în luna aprilie în Germania, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Guvernul australian salută întoarcerea rămăşiţelor a 53 de strămoşi indigeni australieni provenind de la cinci instituţii germane”, a declarat Departamentul australian pentru Comunicare şi Arte (DoCA).


Citește și : Peste 320.000 de persoane din Sri Lanka, afectate de secetă severă

Rămăşiţele au fost returnate la München, în cursul dimineţii, de Muzeul celor Cinci Continente descendentului şi înţeleptului comunităţii Gimuy Walubara Yidindji, Gudju Gudju Fourmile, în prezenţa ambasadoarei Australiei în Germania, Lynette Wood.

Rămăşiţele se aflau într-un seif, acoperite cu o ţesătură albă cu roşu. Fourmile a ars o ţesătură în apropierea acestora – un ritual aborigen.

Alte două ceremonii de acest tip sunt planificate, una la Stuttgart vineri şi alta la Berlin luni, urmând ca în timpul celei de vineri să fie returnate rămăşiţele a 10 indigeni, iar în cadrul celei de luni, rămăşiţele a 42 de persoane.

Cea mai mare parte a acestor rămăşiţe pământeşti a ajuns în Germania la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, perioadă în care medicii, anatomiştii, etnologii şi antropologii le-au luat din Australia sau Africa pentru a le expune sau a face “cercetări” cu caracter rasial.

Azi, aceste rămăşiţe sunt păstrate în muzee şi colecţii private.

De 30 de ani, guvernul australian a depus eforturi pentru repatrierea rămăşiţelor a peste 1.500 de persoane din nouă ţări, printre care Statele Unite, Regatul Unit, Suedia şi Germania.

Citește și : Belgia convoacă o reuniune a ţărilor cele mai afectate de Brexit

Până în prezent, în Germania au fost organizate patru astfel de operaţiuni, în cadrul cărora au fost returnate rămăşiţele a 51 de persoane. Ultima repatriere a avut în octombrie 2017 la Hanovra.

În general, autorităţile germane au decis să accelereze restituirea rămăşiţelor umane luate în perioada colonială, în special pe cele ale membrilor triburilor africane Herero şi Nama, masacraţi de către germani în ceea ce este considerat drept primul genocid al secolului XX.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.