Germania restricţionează utilizarea pesticidelor pentru a stopa dispariţia masivă a insectelor

Publicat:

Guvernul german a prezentat miercuri o lege care restricţionează utilizarea pesticidelor în apropierea cursurilor de apă şi în zonele protejate, şi a aprobat eliminarea glifosatului “la sfârşitul anului 2023”, pentru a stopa dispariţia masivă a insectelor în mediul rural, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Moartea insectelor trebuie oprită, în interesul tuturor”, a declarat ministrul Mediului, Svenja Schulze, într-un comunicat.


Citește și : Comisia Europeană cere accelerarea procedurilor de deportare

Proiectul, rezultatul unui compromis dificil cu Ministerul Agriculturii, prevede o “interdicţie a utilizării pesticidelor în apropierea cursurilor de apă”.

Dacă iniţial a fost luat în considerare un perimetru de interdicţie de 5-10 metri, în funcţie de vegetaţia prezentă pe maluri, guvernul va lăsa o oarecare flexibilitate autorităţilor locale pentru a decide, în limita unei distanţe minime, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Julia Klöckner.

Germania “va interzice, de asemenea, numeroase produse fitosanitare” în ariile naturale protejate.

Berlinul şi-a confirmat în cele din urmă dorinţa de a interzice la “sfârşitul anului 2023” utilizarea glifosatului, un erbicid controversat, clasificat drept “probabil cancerigen” de Circ, o ramură a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Utilizarea acestuia va fi, de asemenea, “sever restricţionată” chiar înainte de interdicţie, în timp ce autorizaţia actuală a acestui erbicid în UE expiră la sfârşitul anului 2022.

Vor fi de asemenea adoptate măsuri împotriva poluării luminoase, în special în zonele protejate.

Textul de lege este intens criticat de organizaţiile agricole din Germania care susţin “că cel puţin 7%” din terenurile cultivate din ţară sunt ameninţate de măsurile pe care acesta le conţine.

Citește și : Rusia îl vrea LEGAT pe unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Navalnîi

Pe de altă parte, asociaţiile ecologiste au salutat aceste măsuri. “Fiecare kilogram de pesticide economisit, fiecare kilometru pătrat de teren fără pesticide şi fiecare sursă de lumină economisită este benefic pentru insecte şi natură”, a declarat organizaţia de mediu BUND.

Potrivit unei vaste sinteze a unor studii, dezvăluită în 2019, aproape jumătate din speciile de insecte, esenţiale ecosistemelor, sunt în declin la nivel mondial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.