X

Germania s-ar putea confrunta cu o triplare a prețurilor la gaze în următoarele luni

Consumatorii germani s-ar putea confrunta cu o triplare a prețurilor la gaze în următoarele luni, după ce Rusia a redus livrările către Europa, a declarat un înalt oficial din domeniul energiei, citat de The Guardian, informează mediafax.

Rusia a redus cu 40% fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1, invocând motive tehnice pe care Berlinul le consideră ca fiind un pretext, ceea ce a dus la o creștere de patru până la șase ori a prețurilor de pe piață, a declarat șeful agenției federale germane de distribuție, Klaus Müller.

Citește și : Există dovezi de transmitere locală a variolei maimuței (CDC)

Este puțin probabil ca astfel de „salturi uriașe de preț” să fie transferate în totalitate către consumatori, a declarat Müller, dar cetățenii germani trebuie să se pregătească pentru o creștere dramatică a costurilor.

„Este posibilă o dublare sau o triplare”, a declarat acesta pentru postul public de televiziune ARD.

Ministerul german al Economiei a anunțat joi cea de-a doua din cele trei etape ale planului de urgență în domeniul energiei, avertizând asupra riscului ridicat de penurie pe termen lung ca urmare a blocării sistematice a livrărilor de gaze de către Rusia.

Așa-numita „fază de alarmă” permite firmelor de utilități să transfere prețurile ridicate la gaze către clienți și să contribuie astfel la scăderea cererii.

Robert Habeck, ministrul Economiei, a declarat că există o oarecare îngrijorare cu privire la oprirea completă a livrărilor de gaze rusești după 13 iulie, când Nord Stream 1 trebuie închis timp de 10 zile pentru o inspecție anuală.

Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că Vladimir Putin ar putea să nu deschidă din nou robinetul de gaz după întreruperea programată, Habeck a răspuns: „Aș minți dacă aș spune că nu este un lucru care mă îngrijorează”.

Citește și : Ministrul spaniol al Apărării avertizează că Rusia ar putea să lanseze atacuri cibernetice în timpul summitului NATO

Müller a declarat că Germania ar putea rezista puțin peste două luni fără livrările de gaz rusesc.

Pentru a se pregăti pentru criză, Germania trebuie să economisească gazul și să își diversifice rapid furnizorii, a mai spus el.

Tags: gazegermaniaKlaus MüllerNord Stream 1rusia
Categorii: Diaspora