X

Germania salută armistiţiul din Fâşia Gaza

Şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, a salutat vineri încetarea focului între Israel şi Hamas, intrată în vigoare în Fâşia Gaza, dar a subliniat faptul că acum trebuie “atacate cauzele profunde” ale conflictului, potrivit AFP şi agerpres.

“Este bine că intervine o încetare a focului” şi “să nu mai fie victime”, şi-a exprimat el satisfacţia pe Twitter, la revenirea dintr-o vizită în Israel şi în teritoriile palestiniene.

Ministru în guvernul Angelei Merkel, Heiko Maas a mulţumit Egiptului pentru medierea sa care a dus la încetarea focului.

“Este acum timpul să fie atacate cauzele profunde, să se restabilească încrederea şi să se găsească o soluţie conflictului din Orientul Mijlociu”, a conchis ministrul german.

Calmul a revenit vineri dimineaţa în Fâşia Gaza şi în Israel după intrarea în vigoare a unei încetări a focului care a pus capăt celor 11 zile de ostilităţi sângeroase.

Încă de la debutul aplicării armistiţiului, la ora locală vineri 02:00 (joi 23:00 GMT), mii de palestinieni au sărbătorit pe străzile din Gaza sfârşitul bombardamentelor israeliene. Manifestaţiile de bucurie s-au extins de asemenea în oraşe din Cisiordania şi în Ierusalimul de Est.

Armistiţiul a fost mediat de Egipt, putere regională care are relaţii şi cu Israelul şi cu Hamas, mişcare considerată “teroristă” de statul israelian, Uniunea Europeană şi SUA.

Tags: fasia gazagermaniahamasHeiko Maasisrael
Categorii: Sinteze