X

Germania: Săptămânalul Der Spiegel suspendă doi editori în urma scandalului fake news

Săptămânalul Der Spiegel a anunțat că suspendă doi editori după ce reporterul lor Claas Relotius a recunoscut că a falsificat sursele unor materiale publicate de revistă în ultimii ani, scrie mediafax.

Compania de presă a declarat că, pentru moment, contractele pe care publicația le are cu editorii Ullrich Fichtner și Matthias Geyer au fost suspendate.

Citește și : Putin, într-un mesaj de Anul Nou adresat lui Trump: „Moscova este pregătită pentru dialog „

Suspendarea este valabilă până la finalul investigației interne pe care publicația o întreprinde, a arătat într-o scrisoare redactorul șef al săptămânalului, Steffen Klusmann.

Reprezentantul publicației a arătat că sunt serioase semne de întrebare în privința continuării colaborării cu cei doi. Primul dintre ei l-a descoperit pe Claas Relotius și la recomandat revistei, cel de-al doilea l-a angajat și a fost până de curând șeful său direct.

Der Spiegel a arătat săptămâna trecută că va depune o plângere împotriva lui Relotius pentru că există suspiciuni privind deturnarea unor fonduri din donațiile destinate copiilor străzii din Siria. Relotius a negat acuzațiile.

Reporterul Claas Relotius, care, în 2014, a primit titlul de jurnalistul anului din partea CNN, a recunoscut la începutul lunii decembrie că cel puțin 14 articole scrise de el au avut la bază interviuri care nu s-au întâmplat niciodată, inclusiv o convorbire prin telefon cu părinții jucătorului de fotbal american Colin Kaepernick. Relotius și-a dat demisia de la Der Spiegel, una dintre cele mai prestigioase publicații germane, cu sediul la Hamburg, după ce s-a descoperit că a comis o fraudă jurnalistică “masivă” timp de mai mulți ani, au spus atunci reprezentanții revistei săptămânale.

Reprezentanții publicației au indicat faptul că, din 2011, Relotius a contribuit cu aproximativ 60 de articole pentru versiunile tipărită și online, inițial ca liber-profesionist și apoi ca angajat cu normă întreagă.

Cazul lui Relotius este “o pată neagră în istoria de 70 de ani a Der Spiegel”, au mai spus reprezentanții publicației, care au explicat că au început să aibă bănuieli în ceea ce privește acuratețea materialelor jurnalistice furnizate de acesta în noiembrie.

Citește și : Dezastru în Filipine: 26 de morţi în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren (VIDEO)

Uniunea Jurnaliștilor din Germania a calificat cazul drept “cea mai mare fraudă jurnalistică de la publicarea jurnalelor lui Hitler”. Ei au făcut referire la niște presupuse jurnale ale dictatorului publicate de revista germană Stern în 1983, despre care s-a aflat ulterior că sunt false.

Fraude similare au fost comise de jurnaliști precum Jayson Blair, de la The New York Times, Christopher Newton, de la The Associated Press, și Janet Cooke, al cărei articol fals, publicat în 1980, despre un copil dependent de heroină, a adus publicației The Washington Post un premiu Pulitzer.

Tags: Claas RelotiusDer Spiegeleditorifake newsSteffen Klusmann
Categorii: Diaspora