Germania scapă ‘basma curată’ după bombardamentele din Kunduz

Publicat:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că Germania nu a încălcat Convenţia privind protecţia drepturilor omului în timpul anchetei asupra raidului aerian din 2009 al NATO din Kunduz, în Afganistan, soldat cu moartea unor civili, relatează marţi AFP, Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

“Ancheta desfăşurată de autorităţile germane în urma bombardamentului aerian mortal al NATO din Afganistan nu a încălcat Convenţia” drepturilor omului şi în special articolul 2 al acesteia, care protejează “dreptul la viaţă”, au considerat în unanimitate cei 17 judecători ai Marii Camere, cea mai înaltă instanţă a CEDO.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Vanuatu

CEDO a fost sesizată în 2016 de un afgan care şi-a pierdut doi fii de 8 şi 12 ani în bombardamentul din 2009, lansat de forţele NATO după capturarea de către militanţi talibani a două autocisterne cu combustibil.

Raidul din 4 septembrie 2009, soldat cu victime atât în rândul militanţilor, cât şi al civililor, a fost ordonat de un colonel al forţelor germane membre ale Forţei internaţionale de asistenţă pentru securitate, coordonată de NATO.

Georg Klein, ofiţerul care a ordonat raidul, s-a temut că militanţii vor folosi cisternele ca maşini-capcană. Ulterior, s-a stabilit că mare parte din cele circa 100 de victime au fost civili care se adunaseră la faţa locului în speranţa de a sustrage combustibil pentru uz personal, notează dpa.

“Procurorul general de pe lângă Curtea federală de justiţie (germană, n.red.AFP) a considerat că responsabilitatea penală a colonelului K. nu a fost angajată, în principal pentru că (procurorul) a apreciat că, în momentul în care a ordonat lovitura aeriană, colonelul era convins că la locul ţintei nu era prezent niciun civil”, a amintit CEDO într-un comunicat.

Parlamentul german a creat la rândul său o comisie de anchetă pentru a stabili dacă raidul respectiv a respectat mandatul acordat forţelor armate germane, ceea ce a oferit “publicului posibilitatea de a exercita un punct de vedere important asupra acestui caz”, a menţionat CEDO.

Citeşte şi: Atac cu rachete asupra unei baze americane din Erbil

“Curtea apreciază că circumstanţele raidului aerian în care au fost ucişi cei doi fii ai reclamantului, şi în special procesul de luare a deciziei şi de verificare a ţintei care a dus la ordinul de a lansa raidul au fost stabilite într-un mod fiabil, în urma unei analize aprofundate vizând să stabilească legalitatea recurgerii la forţă letală”, a conchis instanţa de la Strasbourg.

Decizia CEDO în acest caz este definitivă şi nu mai poate fi atacată.

Membri ai familiilor victimelor au cerut, separat, despăgubiri în tribunale din Germania, dar acestea au fost respinse, cel mai recent în decembrie anul trecut.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.