X

Germania şi Franţa au abandonat discuţiile privind reforma OMS

Franţa şi Germania sunt supărate că SUA încearcă să conducă negocierele privind reforma OMS. „Nimeni nu vrea să fie târât într-un proces de reformă şi să primească o schiţă din partea unei ţări care tocmai a plecat din OMS”, a declarat un oficial european, potrivit mediafax.

Franţa şi Germania au părăsit discuţiile privind reformarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), nemulțumite de încercările SUA de a conduce negocierile, în ciuda deciziei sale de a părăsi Organizația, au declarat trei oficiali pentru Reuters.

Citește și : Trump va participa duminică la o videoconferinţă internaţională a donatorilor în sprijinul Libanului

Decizia celor două ţări ar însemna un pas înapoi pentru Donald Trump , întrucât Washingtonul, care deţine preşedinţia rotativă a G7, a sperat să emită în septembrie o foaie de parcurs pentru o reformare amplă a OMS, cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale americane.

La sfârşitul lunii mai, preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite vor încheia relaţia cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, din cauza ineficienţei OMS în gestionarea pandemiei.

„Dat fiind că au eşuat în efectuarea reformelor cerute şi foarte mult necesare, vom încheia astăzi relaţia noastră cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi vom redirecţiona fondurile spre alte nevoi de sănătate mondiale, care le merită”, a declarat, atunci, Donald Trump.

Totodată, preşedintele american a spus că OMS este prea apropiată de China, acuzaţiile fiind respinse de Organizaţie.

„Nimeni nu vrea să fie târât într-un proces de reformă şi să primească o schiţă din partea unei ţări care tocmai a plecat din OMS”, a declarat un oficial european implicat în discuţii.

Citește și : China califică drept ‘barbare’ sancţiunile americane împotriva Hong Kongului

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a refuzat să comenteze situaţia, dar a adăugat că Marea Britanie susţine OMS şi cere o reformă a organizaţiei „pentru a-i fi asigurată flexibilitatea şi capacitatea de reacţie”.

Unii europeni consideră că criticile lui Trump faţă de OMS reprezintă o tentativă a SUA de a distrage atenţia de la gestionarea epidemiei COVID-19, înainte de alegerile prezidenţiale americane, iar legăturile Berlinului cu Washingtonul au fost tensionate de decizia anunţată în iulie de Washington, de a retrage mii de soldaţi din Germania.

Tags: Donald TrumpfrantagermaniaOMSreformaStatele UniteSUA
Categorii: Diaspora