Germania şi Grecia vor o relansare europeană în faţa populismului

Publicat:

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier şi premierul grec Alexis Tsipras au convenit joi asupra necesităţii de a relansa integrarea europeană în faţa ascensiunii populismului, informează AFP, potrivit agerpres.

Şeful statului german, în vizită oficială în Grecia, şi gazda sa şi-au exprimat de asemenea dorinţa de a deschide “un nou capitol” în relaţiile greco-germane, pentru a întoarce pagina în tensiunile provocate de exigenţa germană privind o austeritate riguroasă în schimbul salvării financiare a Greciei.


Citeşte şi: Aterizare de urgenţă a capsulei Soyuz, care ducea doi cosmonauţi pe Stația Spațială Internațională

Steinmeier a afirmat că “împărtăşeşte îngrijorările privind viitorul Europei” exprimate de Tsipras. “Trebuie să acţionăm pentru a-i convinge pe cetăţenii europeni că este posibil să ieşi din criză, şi să acţionăm împreună, trebuie să îndepărtăm vocile extreme şi populiste”, a spus preşedintele Germaniei.

Într-o ţară plasată prin geografia sa în avanpostul fluxului migraţiei spre UE, Steinmeier a îndemnat la “un consens” asupra politicii privind migraţia, “care nu este posibil fără solidaritate”.

“Nu pot fi optimist pentru Europa, casa noastră comună este ameninţată de ascensiunea extremei drepte”, a declarat înainte de aceasta Tsipras, primindu-l pe Steinmeier în biroul său. “Vizita dumneavoastră poate conferi elan pentru un nou început al relaţiilor greco-germane”, a mai spus premierul grec. El a subliniat voinţa Greciei de a pune capăt “momentelor dificile” între cele două ţări din timpul crizei (…) şi “clişeelor ce otrăvesc relaţiile noastre”.

Citeşte şi: Cutremur puternic în estul îndepărtat al Rusiei

“Suntem într-un moment când putem deschide o nouă pagină a relaţiilor noastre”, a fost de acord Steinmeier. El şi-a exprimat respectul atât faţă de Tsipras, cât şi faţă de poporul grec pentru efortul depus de ţara lor să iasă la suprafaţă după cei opt ani de criză a datoriilor.

Chiar dacă Germania a putut fi percepută de numeroşi greci, în timpul crizei, drept o putere cvasi colonială, cu atât mai urâtă cu cât memoria ocupaţiei naziste este încă vie în această ţară, relaţiile dintre Atena şi Berlin s-au revigorat progresiv după vara lui 2015 şi după acceptarea de către Tsipras a politicilor de redresare cerute de creditorii ţării.

Premierul grec şi omologul său german Angela Merkel au colaborat de atunci în mod strâns în materie de politică a migraţiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.