X

Germania şi Grecia vor o relansare europeană în faţa populismului

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier şi premierul grec Alexis Tsipras au convenit joi asupra necesităţii de a relansa integrarea europeană în faţa ascensiunii populismului, informează AFP, potrivit agerpres.

Şeful statului german, în vizită oficială în Grecia, şi gazda sa şi-au exprimat de asemenea dorinţa de a deschide “un nou capitol” în relaţiile greco-germane, pentru a întoarce pagina în tensiunile provocate de exigenţa germană privind o austeritate riguroasă în schimbul salvării financiare a Greciei.

Citeşte şi: Aterizare de urgenţă a capsulei Soyuz, care ducea doi cosmonauţi pe Stația Spațială Internațională

Steinmeier a afirmat că “împărtăşeşte îngrijorările privind viitorul Europei” exprimate de Tsipras. “Trebuie să acţionăm pentru a-i convinge pe cetăţenii europeni că este posibil să ieşi din criză, şi să acţionăm împreună, trebuie să îndepărtăm vocile extreme şi populiste”, a spus preşedintele Germaniei.

Într-o ţară plasată prin geografia sa în avanpostul fluxului migraţiei spre UE, Steinmeier a îndemnat la “un consens” asupra politicii privind migraţia, “care nu este posibil fără solidaritate”.

“Nu pot fi optimist pentru Europa, casa noastră comună este ameninţată de ascensiunea extremei drepte”, a declarat înainte de aceasta Tsipras, primindu-l pe Steinmeier în biroul său. “Vizita dumneavoastră poate conferi elan pentru un nou început al relaţiilor greco-germane”, a mai spus premierul grec. El a subliniat voinţa Greciei de a pune capăt “momentelor dificile” între cele două ţări din timpul crizei (…) şi “clişeelor ce otrăvesc relaţiile noastre”.

Citeşte şi: Cutremur puternic în estul îndepărtat al Rusiei

“Suntem într-un moment când putem deschide o nouă pagină a relaţiilor noastre”, a fost de acord Steinmeier. El şi-a exprimat respectul atât faţă de Tsipras, cât şi faţă de poporul grec pentru efortul depus de ţara lor să iasă la suprafaţă după cei opt ani de criză a datoriilor.

Chiar dacă Germania a putut fi percepută de numeroşi greci, în timpul crizei, drept o putere cvasi colonială, cu atât mai urâtă cu cât memoria ocupaţiei naziste este încă vie în această ţară, relaţiile dintre Atena şi Berlin s-au revigorat progresiv după vara lui 2015 şi după acceptarea de către Tsipras a politicilor de redresare cerute de creditorii ţării.

Premierul grec şi omologul său german Angela Merkel au colaborat de atunci în mod strâns în materie de politică a migraţiei.

Tags: Alexis TsiprasFrank-Walter SteinmeiergermaniagreciapopulismUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora