X

Germania: Sirianul judecat pentru un omor care a declanşat violenţe la Chemnitz se declară nevinovat

Un tânăr sirian, judecat pentru o crimă comisă în august la Chemnitz, în estul Germaniei, şi care a declanşat violenţe xenofobe fără precedent în ultimii ani, s-a declarat nevinovat în cadrul procesului care a început luni la Dresda, într-o atmosferă tensionată, relatează AFP,scrie Agerpres.

De teama unor noi derapaje, procesul se desfăşoară la Dresda, într-o sală specială a Palatului de Justiţie şi sub măsuri sporite de securitate.

Citește și : Prim-ministrul polonez cere un consens asupra unei taxe comune în UE în domeniul digital

Inculpatul Alaa Sheikhi, în vârstă de 23 de ani, a sosit în Germania în 2015, odată cu alte câteva sute de mii de refugiaţi.

Avocaţii săi au cerut luni ca judecătorii să fie verificaţi pentru a se asigura că aceştia nu sunt ostili migranţilor sau simpatizanţi ai extremei drepte.

Mişcările extremiste rămân bine deosebit de bine implantate în Saxonia, land din fosta Germanie Democrată, unde în septembrie vor avea loc alegeri regionale.

Parchetul îl acuză pe tânărul sirian, care lucra într-un salon de coafură din oraş, de omor şi tentativă de omor.

Potrivit rechizitoriului, la 26 august 2018, în urma ‘unei dispute a cărei origine rămâne necunoscută’, Alaa Sheikhi şi un irakian de 22 de ani, Farhad R.A., dat în urmărire şi considerat autorul principal al faptelor, l-au înjunghiat pe Daniel H., un german de 35 de ani, de patru ori în piept şi o dată în braţ. Victima a decedat pe loc.

Cei doi mai sunt acuzaţi că l-au rănit cu cuţitul în spate pe Dimitri M., un prieten al defunctului.

Parchetul a strâns în jur de o sută de mărturii, dar, potrivit presei germane, acuzarea s-ar baza în mod esenţial pe o mărturie şi nu ar dispune de nicio probă ADN care l-ar incrimina pe sirian.

Crima a fost foarte rapid utilizată de grupuscule ale dreptei radicale pentru a provoca xenofobie şi a mobiliza în stradă. Moartea germanului a declanşat marşuri şi contrademonstraţii violente la Chemnitz în lunile august şi septembrie. Acestea au provocat la rândul lor revoltă, mai ales după publicarea unei înregistrări video în care doi bărbaţi arabi erau atacaţi de persoane care păreau a fi localnici.

Imaginile de la Chemnitz au şocat opinia publică germană şi au făcut înconjurul lumii. Cancelarul Angela Merkel a denunţat atunci ‘vânătoarea de străini’ şi ‘ura din stradă’.

Citește și : Tensiuni în sud-estul Turciei după sinuciderea unui deţinut kurd în greva foamei

În pofida organizării unui concert şi a unor adunări împotriva rasismului, demonstraţia huliganilor la începutul lui martie, care au scandat sloganuri neonaziste pe stadionul de fotbal din Chemnitz, a arătat ‘cui îi aparţine oraşul’, a scris cotidianul Süddeutsche Zeitung.

Tot luni, sute de ultraşi ai clubului de fotbal din Chemnitz, implicaţi în ciocnirile din august, au asistat, în linişte şi sub supravegherea poliţiei, la funeraliile unui suporter neonazist.

Procesul deschis luni la Dresda nu se va încheia mai devreme de 29 octombrie.

Tags: ADNAngela MerkelChemnitzDresdagermaniaSaxoniaxenofobe
Categorii: Diaspora