Germania trebuie să verifice legalitatea atacurilor SUA cu drone în Yemen (tribunal)

Publicat:

Germania trebuie să se asigure că Statele Unite respectă dreptul internaţional în timp ce efectuează în Yemen atacuri cu drone lansate de la baza Ramstein din Germania, a decis marţi tribunalul administrativ superior din Munster, sesizat de către trei reclamanţi yemeniţi care vor să oprească atacurile cu drone în Yemen, efectuate de SUA de la respectiva bază, din cauza numărului de presupuse victime civile, potrivit France Presse, scrie Agerpres.

Reclamanţii, care susţin că şi-au pierdut rudele într-un atac al unei drone în 2012, doresc ca justiţia germană să interzică utilizarea acestei baze americane pentru atacurile cu drone în Yemen. Dar instanţa nu le-a dat un verdict favorabil în această privinţă.


Citește și : Bulgaria: Atitudinea publică faţă de NATO este nuanţată, dar ideea ieşirii respinsă(director Gallup International)

Însă ei insistă ca Germania să ia ‘măsuri adecvate’ pentru a se asigura că SUA respectă dreptul internaţional în timp ce efectuează aceste atacuri, care trebuie în special să evite civilii.

Judecătorii au considerat că Germania are obligaţia de a proteja o populaţie, chiar şi în străinătate, deoarece aceste atacuri sunt efectuate de pe teritoriul său.

Există ‘probe factuale evidente’, potrivit judecătorilor, că SUA utilizează echipamente tehnice de la Ramstein pentru a întreprinde lovituri care ‘încalcă, cel puţin parţial, dreptul internaţional’.

Această decizie administrativă nu este totuşi definitivă, autorităţile germane având posibilitatea să facă recurs la Curtea administrativă federală.

Războiul din Yemen opune forţele proguvernamentale, sprijinite în special de Arabia Saudită, rebelilor houthi, susţinuţi de Iran şi care controlează din 2015 zone extinse din teritoriul ţării, inclusiv capitala Sanaa.

Conflictul s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi şi a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU. Organizaţiile neguvernamentale estimează că bilanţul victimelor este mult mai mare.

Statele Unite sprijină coaliţia saudită în acest conflict, notează AFP.

Citește și : Algeria: Preşedintele Bouteflika va transmite puterea în mod ‘transparent’ (ministrul de externe)

Senatul american, controlat de către republicani, i-a aplicat o lovitură la 14 martie preşedintelui Donald Trump, aprobând o rezoluţie prin care îi cere sistarea oricărui sprijin american coaliţiei saudite în războiul din Yemen, cu excepţia cazului în care Congresul ar autoriza oficial un astfel de demers. Preşedintele american a anunţat că-şi va exercita dreptul de veto asupra acestui text.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.