Germania trimite pentru prima dată militari în Australia

Publicat:

Germania va trimite pentru prima oară militari în Australia, unde vor participa la exerciţii comune cu circa 30.000 de membri ai forţelor armate din 12 ţări, semnalează luni Reuters, potrivit agerpres.

Agenţia remarcă interesul în creştere al Berlinului pentru regiunea indo-pacifică, în contextul intensificării tensiunilor cu China în regiune.


Citeşte şi: Zelenski îl face praf pe președintele bulgar din cauză că se opune înarmării Ucrainei – Black News

În ultimii ani, prezenţa militară germană de cealaltă parte a globului a crescut, cu toată dificultatea găsirii unui echilibru între securitate şi interesele economice. “Este o regiune cu importanţă extrem de mare pentru noi, în Germania, precum şi pentru Uniunea Europeană, din cauza interdependenţelor economice”, a declarat general-locotenentul Alfons Mais, şeful marelui stat-major al armatei germane (Bundeswehr), într-un interviu publicat luni, cu câteva ore înainte de plecarea spre Australia a primilor militari din subordinea sa.

China este cel mai mare partener comercial al Germaniei, iar 40% din comerţul exterior al Europei se desfăşoară pe rute din Marea Chinei de Sud, unde există mai multe dispute teritoriale.

O navă militară germană a ajuns în 2021 în marea respectivă pentru prima oară în ultimii aproape 20 de ani. Anul trecut, Germania a trimis la exerciţii comune în Australia 13 aeronave militare – cea mai mare desfăşurare a aviaţiei militare germane (Luftwaffe) pe timp de pace.

În interviul acordat agenţiei Reuters, Mais a precizat că la exerciţiul bienal Talisman Sabre, care anul acesta se va desfăşura în perioada 22 iulie – 4 august, vor participa 240 de militari germani, dintre care 170 de paraşutişti şi 40 de infanterişti marini. Manevrele respective sunt cele mai mari organizate în comun de Australia şi Statele Unite, menţionează agenţia.

Soldaţii germani se vor pregăti pentru lupta în junglă şi operaţiuni de debarcare, alături de colegi din ţări cum ar fi Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Franţa şi Regatul Unit.

“Scopul nostru este să demonstrăm că suntem parteneri de încredere şi capabili, care contribuie la stabilizarea în regiune a ordinii mondiale bazate pe reguli”, a declarat Mais.

Întrebat despre mesajul trimis Chinei prin prima desfăşurare de forţe germane în Australia, generalul a subliniat că Berlinul nu urmăreşte să provoace ostilitate din partea nimănui. “În general are sens să aflăm despre perspectiva altora asupra lumii”, a spus el, adăugând că problemele de securitate actuale sunt mult mai puţin clare decât cele dinainte de 1990.

“Războiul rece a fost uşor, era o lume bipolară. Astrăzi nu ne mai putem concentra doar asupra Europei (…) trebuie să ne poziţionăm mult mai amplu”, a insistat comandantul Bundeswehr.

El intenţionează să îşi viziteze subordonaţii în timpul misiunii în Australia, unde va ajunge de asemenea la o uzină de montaj a transportoarelor blindate Boxer. Acestea sunt produse de compania germană Rheinmetall pentru forţele armate ale ambelor state.

Citeşte şi: Nedreptatea din Cisiordania – Black News

Ulterior, Mais va merge în Japonia şi Singapore. El a apreciat că “Japonia este un partener cu mare potenţial pentru aprofundarea cooperării militare bilaterale”.

Soldaţii germani au primit deja ordinul de a repeta deplasarea în Australia şi în 2025, la următoarele exerciţii Talisman Sabre. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică Rusia va aştepta rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie din...

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress Comisia Europeană este pe punctul de a pune în aplicare tarife pentru...

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante Conducerea Rusiei urmărește campania prezidențială din SUA...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.