X

Germania: Un tribunal confirmă în apel amenda impusă unei doctoriţe pentru “promovarea” pe internet a avorturilor

Un tribunal german a confirmat vineri în apel amenda impusă unei doctoriţe care a anunţat pe internet că practică avortul, într-un caz care a generat dezbateri aprinse în Germania, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În primă instanţă, Kristina Haenel (61 de ani) a fost condamnată de tribunalul din Giessen (centru) la o amendă de 6000 de euro în baza articolului 219 din Codul penal german, care asimilează anunţurile de acest gen cu promovarea întreruperii voluntare a sarcinii.

Citește și : Postările de pe Facebook l-au trimis la închisoare pentru o lungă perioadă de timp

Judecătorii au refuzat să se pronunţe asupra fondului, făcând în schimb apel la reglementarea problemei în plan politic.

“Trebuie să consideraţi această decizie drept un titlu de onoare în lupta pentru o lege mai bună”, a declarat instanţa.

Peste 200 de persoane s-au adunat în faţa tribunalului pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de doctoriţă.

Într-o scrisoare deschisă adresată în martie cancelarei Angela Merkel, aceasta ceruse abrogarea paragrafului în cauză – adoptat în mai 1933, la puţin timp după instalarea la putere a lui Hitler -, calificându-l drept “anacronic”.

Diferendul doctoriţei cu justiţia au făcut valuri în ţară, amintindu-le germanilor că avortul continuă să fie limitat de lege şi că medicii sunt descurajaţi să-l practice, în pofida faptului că în anii 70 Germania se afla în fruntea luptei pentru drepturile femeilor. Mai mulţi responsabili politici au făcut apel la abrogarea “paragrafului 219a”, în numele dreptului femeilor la informare, dar conservatorii din partidul Angelei Merkel (Uniunea Creştin Democrată) au refuzat categoric.

Citește și : Parlamentul de la Chişinău amână votul privind introducerea integrării europene ca obiectiv strategic în Constituţie

Totuşi, vineri, ministrul familiei, social-democrata Franziska Giffey, s-a pronunţat în favoarea unei reforme a legii. “Când femeile se află într-o situaţie atât de dificilă – şi e vorba de o situaţie cu totul specială -, au nevoie de sfaturi, de informaţii şi de sprijin. Nu li se poate nega acest lucru”, a argumentat ea.

În Germania sunt practicate anual circa 100.000 de avorturi la 790.000 de naşteri, iar întreruperile voluntare de sarcină – al căror cost poate ajunge la câteva sute de euro – nu sunt decontate prin sistemul de asigurări decât în cazuri excepţionale cum ar fi pericolul pentru viaţa mamei sau violul.

Decizia justiţiei germane anunţate vineri a coincis cu publicarea de către 343 de femei din 28 de state europene a unui “manifest” pentru “dreptul la avort sigur şi legal în întreaga Uniune Europeană”, în care semnatarele îşi exprimă îngrijorarea faţă de “ascensiunea naţionalismului şi conservatorismului” şi faţă de “un recul” în materie de acces la întreruperea sarcinii.

Tags: amendaavortgermaniaGiesseninternettribunal
Categorii: Diaspora