X

Germania va repatria şi alţi copii ai unor luptători jihadiști

Guvernul german lucrează în condiţii dificile pentru a repatria şi alţi copii ai unor luptători ai grupării Stat Islamic, a declarat luni ministrul de externe Heiko Maas, după ce patru copii dintr-o tabără de refugiaţi sirieni au fost predaţi luni unor angajaţi ai consulatului german la Erbil, potrivit agerpres.

‘Ne vom implica pentru a face astfel încât mai mulţi copii să poată părăsi Siria’, a afirmat şeful diplomaţiei germane la Berlin, citat de dpa şi Xinhua.

Citește și : Consecinţele unui Brexit fără acord, detaliate în documentele guvernului britanic scurse către presă

Heiko Maas a subliniat că fiecare caz a implicat probleme dificile, şi le-a mulţumit tuturor celor care au făcut posibilă scoaterea celor patru copiii din Siria.

‘Aceştia sunt mai ales copii mici, iar condiţiile lor de trai de acolo sunt departe de a fi cele mai bune’, a spus ministrul. ‘Ei nu pot fi consideraţi responsabili pentru faptele părinţilor lor, iar de aceea vrem să-i ajutăm’, a adăugat Maas.

Media germane au relatat luni că, pentru prima dată, au fost repatriaţi copii în Germania prin intermediul Ministerului federal de Externe.

Conform publicaţiei Der Spiegel, presei i s-a cerut ‘de urgenţă să nu pericliteze delicata misiune prin relatări şi să nu scrie nimic până când copiii vor trece graniţa’.

Citește și : Coaliţia condusă de Merkel şi-a îndeplinit trei din cinci promisiuni (studiu)

Trei orfani şi o fetiţă bolnavă au fost predaţi la graniţa siriano-irakiană, urmând a fi aduşi pe calea aerului în Germania.

Potrivit informaţiilor furnizate de responsabili kurzi agenţiei dpa, 117 copii cu cetăţenie germană se află în prezent în nord-estul Siriei.

Tags: berlinHeiko Maasrefugiatisiriastat islamic
Categorii: Diaspora