Germania vrea ca instituţiile internaţionale de dezvoltare să restricţioneze finanţarea Turciei, din considerente politice

Publicat:

Guvernul german îşi foloseşte influenţa pe care o are în instituţiile internaţionale de dezvoltare pentru a restricţiona finanţarea Turciei, din cauza escaladării disputelor politice, au declarat persoane apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

Germania lucrează activ la oprirea finanţării acordate Turciei de banca de stat KfW, Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, au declarat mai mult de 12 oficiali guvernamentali şi bancari.


Unele bănci comerciale germane îşi reanalizează expunerea la Turcia, au spus oficialii.

Chiar dacă niciuna dintre instituţii şi bănci nu au blocat oficial fondurile, acestea au impus restricţii mai mari, au arătat persoanele.

Controlul mai strict afectează în special finanţarea companiilor care ar avea legături sau ar fi influenţate de guvernul turc.

Reducerea expunerii la Turcia are loc în contextul înrăutăţirii relaţiilor dintre cele două guverne, cancelarul german Angela Merkel anunţând săptămâna trecută că vrea blocarea fondurilor de pre-aderare acordate de Uniunea Europeană Turciei.

Iniţiativa face parte dintr-o ruptură mai gravă apărută în relaţiile dintre Turcia şi aliaţii săi occidentali, între care şi Statele Unite, care pe 8 octombrie au suspendat serviciile de vize din ţară.

Germania este cel mai mare partener economic al Turciei, comerţul bilateral depăşind în 2016 36 de miliarde de dolari.

Guvernul german ”urmăreşte îndeaproape evoluţiile politice şi juridice din Turcia”, potrivit unui comunicat al Ministerului german de Finanţe.

În urma informaţiei, lira turcească a scăzut miercuri seară, la bursa din Istanbul, cu 1,3%, la 3,7895 unităţi pentru un dolar, cel mai redus nivel consemnat la închiderea tranzacţiilor după 27 ianuarie. Lira a coborât cu până la 1,7% faţă de moneda unică europeană, la 4,4783 unităţi pentru un euro, un record pentru o cotaţie de închidere. Pieţele de acţiuni şi obligaţiuni din Turcia au fost închise miercuri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.